Ook MPS A-bloemen toegestaan

MPS-eisen biobloemen voortaan minder streng om praktische redenen

Voortaan komen alle MPS A-bloemen in aanmerking voor het concept Bioflora Made With. Voorheen waren dit MPS A+-bloemen. Dit is de meest recente stap om de afzet van biologisch geteelde bloemen te stimuleren.

Het nieuwe Bioflora Made With-boeket bestaat daarmee in het vervolg uit biologische geteelde bloemen aangevuld met maximaal 75% MPS A-bloemen. De wijziging is volgens Foeke Gardenier, manager van Bioflora, niet zozeer genomen om minder duurzame eisen te stellen, maar meer om praktische redenen. De telersvereniging kon namelijk met bloemenveilingen geen overeenstemming bereiken over vermelding van MPS A+ op de klok. "Dat maakt het voor handelaren erg ingewikkeld om een Bioflora Made With-boeket samen stellen. MPS A wordt wel vermeld. Probleem opgelost."

Het verschil in duurzaamheid tussen MPS A+ (90 punten voor nodig in de MPS-systematiek) en MPS A (70 punten) vindt Bioflora acceptabel. "Onder gangbaar geteelde bloemen nog steeds de top qua duurzaamheid", aldus Gardenier. Sowieso lijkt het de manager zinvol als de sector zich eens beraadt over eenduidigheid van de term 'duurzaam'. "De afzet van biologische bloemen blijft door onder meer te weinig aanbod moeilijk verlopen, terwijl de marktkansen er wel liggen. De vraag ernaar is groeiende", stelt Gardenier.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven