'Grootschaligheid is niet onze keuze'
Landjuweel de Hoeven focust op welzijn
Overal waar je kijkt, zie je iets nieuws. Er zijn geiten, kippen, koeien en varkens. En in de stal staan twee kalfjes. Ook groenten ontbreken niet op Landjuweel de Hoeven. "We hebben er bewust voor gekozen om kleinschalig te werken gaan, met meerdere takken", vertelt eigenaar Thijs Scholten. Hij runt het bedrijf samen met Annemie Lepelaars. "Grootschaligheid is niet onze keuze."
De gezondheid van de bodem staat voorop. De eigenaren van Landjuweel de Hoeven hebben er bewust voor gekozen om het bedrijf niet verder te intensiveren. "De balans is cruciaal, hierdoor zijn er minder ziektes. Onder meer meditatie draagt hier aan bij. Het draait om het welzijn van de dieren. In rust kunnen leven, genieten."
Landjuweel de Hoeven teelt ook zelf groenten. "In totaal telen we op driekwart hectare wel vijfenveertig verschillende soorten groenten. We schoffelen met bronzen gereedschap, dit is zachter voor de bodem." Het merendeel van de groenten wordt in groentetassen verkocht. "Inmiddels pakken we wekelijks zo'n zeventig groentetassen in. De tassen zijn redelijk geprijsd en zitten vol met seizoensproducten. We beschikken over een eigen koeling en in de ruimte ernaast worden de tassen ingepakt."
De groenten worden zowel vollegronds als in een kleine tunnelkas geteeld. "De hevige regenval van de afgelopen periode heeft de tomaten in de kas helaas geen goed gedaan", er is een duidelijke verschil zichtbaar tussen de planten die niet onder water hebben gestaan en de andere helft waarbij dit wel het geval was.
Het bedrijf fungeert ook als zorgboerderij. "De deelnemers werken in de groententeelt, pakken de groentepakketten in, verzorgen de dieren. Ook helpen ze waar nodig in de winkel en doen ze allerlei hand en spandiensten." Er is ruimte om de dagbesteding op de persoon af te stemmen. Thijs en zijn vrouw ontvangen voor de zorgcliënten een bepaald bedrag per dag. "Hierdoor kunnen we voor de rest leuke dingen doen." De eigenaren houden alles zoveel mogelijk in eigen hand. De niet-renderende producten moeten er uiteindelijk uit.
De cursusruimte-ontvangsruimte is onlangs vernieuwd. Deze ruimte kan door belangstellenden gehuurd worden. En er wordt nog hard gewerkt aan een nieuwe kantine. In de boerderijwinkel is een ruime keuze aan artikelen. Onder meer groente en vlees van eigen erf. "Het varkensvlees komt van onze eigen varkens, de kip wordt uit Groningen geleverd. We verkopen zoveel mogelijk producten uit de eigen regio." De kaas komt van de Rouveense zuivelfabriek Bastiaansen. "Deze fabriek verwerkt ook de melk die onze koeien produceren", besluit Thijs.
Voor meer informatie:
Landjuweel de Hoeven, [email protected] en www.landjuweeldehoeven.nl