ORGA architect heeft ecologisch woonhuis in Almere gebouwd

ORGA architect uit Nijmegen ontwierp een ecologisch woonhuis in de wijk De Buitenkans te Almere. Het kavel ligt bijzonder gunstig in de ecologische wijk De Buitenkans te Almere ondanks zijn maximale bebouwbare breedte van 6 meter.

De opdrachtgevers wilden een strakke, heldere en opvallende daklijn met een individueel uitstraling, maar passend bij de andere woningen in de wijk. De zuidkant richt zich naar het gemeenschappelijke groen en ligt mooi zuid ten behoeve van passieve zonne-energie. De noordkant ligt tegen de parkeerplaats aan en is ook om die reden zo dicht mogelijk is gehouden.

Levensloopbestendig

Om een te groot 'blok' te voorkomen, is voorgesteld om op de eerste verdieping slechts twee slaapkamers, een badkamer en een kleine logeerkamer te maken en de ouderslaapkamer juist beneden te plaatsen, mede om het woonhuis levensloopbestendig te maken.

Het overstek aan de zuidkant biedt zonwering bij de hoge zomerzon en benadrukt tegelijkertijd het uitzicht naar het groen toe. De daklijn loopt om het gehele woonhuis heen en geeft het woonhuis vanuit elke kant een ander aanzicht. Door de kleur, de vormgeving en materialisering sluit het woonhuis zich aan bij de omliggende woonhuizen in De Buitenkans. De bijzondere daklijn, de uitkragende daken, de vele, variƫrende schuine wanden en het strakke leemstucwerk binnen en stucwerk buiten geven het woonhuis een moderne, ecologische uitstraling.

Toepassingen

Het woonhuis is volledig in houtskeletbouw opgetrokken. De hsb wanden, gevuld met houtvezelisolatie, ondersteunen de gelamineerde liggers, die op hun beurt ook binnen het uitstekende schuine dak benadrukken. De naar beneden lopende dakranden aan de noordzijde zijn aan de stijlen van de wandframes gemonteerd en worden op twee punten ondersteund door volhouten kolommen.

De afwerking aan de buitenzijde bestaat uit verticale WRC delen in wildverband, gelakt in een van de kleuren die zijn voorgeschreven door de vereniging De Buitenkans. De WRC delen zijn bevestigd op Plato regels. Het verjongende en versmallende dakoverstek resulteert in een ranke dakrand van WRC planken, mooi afgewerkt met een zwarte rand van EPDM om een vuren kraal.

De onderzijde is strak afgewerkt met houten schroten. De grote terrasdeuren worden ingekaderd door brede houten stroken, die enerzijds het stucwerk mooi laten aansluiten en anderzijds de kolom in de scherpe hoek benadrukken.

Bron: Duurzaam Gebouwd

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven