Dien aanvraag vóór 15 september in

Provincie Noord-Holland stelt subsidie beschikbaar voor omschakeling

Noord-Hollandse boeren die in 2010 willen omschakelen naar biologische landbouw kunnen hiervoor subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Holland.

Gedeputeerde Staten hebben besloten 172.461,40 euro subsidie beschikbaar te stellen voor het ondersteunen van omschakelende boeren. Aanvragen moeten vóór 15 september 2010 worden ingediend.

De provincie heeft zichzelf tot doel gesteld dat in 2011 7 procent van het landbouwareaal biologisch is. Hiervoor is de Uitvoeringsregeling omschakeling biologische landbouw Noord-Holland in het leven geroepen. Afgelopen twee jaar zijn met behulp van deze regeling al 10 ondernemers omgeschakeld naar biologische landbouw. Ook veehouder Piet Kaatee uit Heiloo is omgeschakeld en maakte succesvol gebruik van de omschakelingsregeling. De nieuwe stal die hij bouwde, met hulp van de subsidie, is voor veehouders te bezichtigen tijdens de open dag op 24 september a.s. aan het Maalwater 11 te Heiloo.

Subsidievoorwaarden

De subsidie is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen die willen omschakelen naar de biologische productiemethode en kunnen aantonen dat er voldoende afzetmogelijkheden zijn in de markt. Voor subsidie komen kosten in aanmerking zoals de bouw, verwerving of verbetering van onroerende goederen, de koop of huurkoop van machines en materieel en algemene kosten voor omschakelplannen, adviseurs en opleidingen. De provincie betaalt maximaal 40 procent van de te subsidiëren kosten.
 
Ondernemers die omschakelen naar biologische landbouw moeten tijdens de omschakelingsperiode twee jaar volgens de biologische richtlijnen werken, voordat hun producten als biologisch kunnen worden verkocht. Bovendien zijn bij omschakeling aanpassingen in de bedrijfsvoering nodig. Meer informatie over de voorwaarden en aanvraag is te vinden in het subsidieloket.

Biologisch ondernemen

Er zijn goede kansen voor gangbare boeren en tuinders die de overstap willen maken naar de biologische landbouwmethode. In 2009 is het project ‘Biologische ondernemen in Noord-Holland’ gestart. Nieuwe omschakelaars worden van begin tot eind begeleid tijdens het omschakelingstraject.

Boeren die aan omschakelen denken, kunnen zich laten informeren over de mogelijkheden: www.biologischondernemen.nl of kunnen contact opnemen met projectleider Maria van Boxtel, telefoon 06-53593188 of e-mail: mvanboxtel@landco.nl.

Speciaal voor veehouders met belangstelling voor omschakeling houdt Piet Kaatee in samenwerking met het project 'Biologisch ondernemen in Noord-Holland' op 24 september a.s. van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan het Maalwater 11 te Heiloo. Bezoekers kunnen de nieuwe stal bezichtigen en informatie krijgen over omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Ook zullen veehouder Piet Kaatee en medewerkers van Natuurmonumenten de succesvolle samenwerking tussen boer en natuurbeheerders toelichten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven