Ecodorp Brabant houdt Open Dag in Eco-expohuis Boxtel

De vereniging Ecodorp Brabant organiseert op 19 september een Open Dag voor het 'Eco-expo' huis. Deze is nog niet af, maar het is de moeite waard om juist in het midden van het bouwproces het huis, en de structuren daarin, te bezichtigen.

Het Eco-expo-huis wordt een innovatieve woning met duurzaamheid als uitgangspunt. Dit komt tot uiting in de energie- en bouwtechnieken, het bouwproces en het materiaalgebruik.

Dit huis wordt gebouwd op het terrein van 'de Kleine Aarde', en verder met steun van de Subsidieregeling Maatschappelijke Organisaties en Milieu (SMOM), de architect Huub van Laarhoven en een groot aantal partners in duurzame bouwmaterialen.

Energie- en bouwtechnieken

Het huis wordt zoveel mogelijk door vrijwilligers gebouwd. Er wordt gebruik gemaakt van zonne- en windenergie en zo veel mogelijk met elektrische apparatuur. De eco-woning benadert een 'passief-huis'. Dat wil zeggen dat zowel in de zomer als de winter de energie van het klimaat wordt benut. Drinkwater komt uit een bron, met een nieuwe filtering. Voor de WC wordt een droog-toilet-systeem gebruikt. De vaste stof wordt benut, het afvalwater komt in een helofytenfilter.

Bouwproces

Het ontwerpen en het bouwen is georganiseerd door middel van Dragon Dreaming. Dit is een managementinstrument, waarbij uitgegaan wordt van de gezamenlijke ambities van de deel­nemers ('the dreaming') en het benutten van de individuele kwaliteiten en de creativiteit van de deelnemers. De deelnemers worden gecoached, niet aangestuurd. Groepen van uit­voerders van een specifieke taak helpen elkaar om hun taak uit te voeren. Indien meer hulp nodig is, kan die ter plekke gezocht worden, in overleg met andere taakuitvoerders.

Het materiaalgebruik

Het huis wordt gebouwd met zoveel mogelijk herwinbare of herbruikbare materialen en hergebruik van reststoffen.
  • De muren zijn grotendeels van stro en leem;
  • Het afgegraven zand wordt gebruikt;
  • De muurfundering is van glasschuim uit de glasrecycling, voor de ondersteuning van de palen is normaal beton gebruikt;
  • De ramen zijn afkomstig uit een renovatieproject. Wij gebruiken 2x dubbele ramen;
  • De draagconstructie is van rondhout (geschilde bomen);
  • Het dak bestaat uit een houtconstructie met sedum-groenbedekking.

Organisatie en Route

Het maximum aantal toegestane deelnemers is 300. Het adres van 'de Kleine Aarde' is Klaverblad 13, Boxtel

Wanneer, waar, kosten

19 September 2010, 13.00-17.30u bij De Kleine Aarde te Boxtel
Aanmelden via: aanmelding@ecodorpbrabant.nl
Er zijn geen kosten aan verbonden

Bron: Duurzaam Gebouwd

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven