Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers strijden voor hogere prijzen

Frans dorp bedolven onder bloemkolen

In het Franse dorpje Lanmeur (Bretagne) deed men pas een vreemde ontdekking: het hele centrum van het dorp was bedolven onder verse bloemkool. Dit trok veel bekijks. De foto's in dit artikel zijn overigens van de actie van een aantal jaar geleden.



De lokale telers waren direct hoofdverdachten. Een aantal jaar geleden hadden de telers namelijk al eens geprotesteerd tegen het landbouwbeleid van de EU door bloemkoolblokkades te plaatsen op het Bretonse platteland. Dit verlamde het trein- en autoverkeer in de regio.

Dit keer gingen ze een stap verder, door het dorp simpelweg te bedelven onder bloemkool. In 1 nacht is 500 ton aan bloemkool gedumpt in het dorp. Scholen, winkels en vooral het enige benzinestation waren niet veilig.



Deze hele actie lijkt vrij amusant, maar een ernstig probleem ligt ten grondslag. De Bretonse bloemkooltelers koesteren al een tijd lang een diepe wrok over de prijzen die supermarkten voor hun producten betalen. Dit is niet gek als je ziet dat een bloemkool voor de supermarkt slechts 0,39 dollar kost en verkocht wordt voor 1,98 dollar. Daarom besloten de telers tot actie over te gaan en te strijden voor hogere prijzen. Wanneer biologische telers in de toekomst meer geld krijgen voor hun producten, zullen meer telers om willen schakelen naar biologische teelt.



12-08-10