
"Dit jaar is het tweede jaar dat onze hele perziken- en nectarine-oogst biologisch gecertificeerd is", zegt Jill Douglas, algemeen manager van het fruitinpakbedrijf Douglas Fruit. "Sinds de overgang zijn de bomen vollefdig in evenwicht geraakt. De voedselrijke bodem gecombineerd met het dorre klimaat maakt dit een ideale omgeving om perziken en nectarines met een hoger Brixniveau te telen", vult hij aan. Het areaal bevindt zich in een gebied waar drie rivieren samenvloeien.

De omschakeling naar volledig biologisch is in 2006 begonnen. Dit besluit is gebaseerd op de hoge vraag naar biologisch fruit en de sterke wens van de familie om de consument te voorzien van een gezonde, smaakvolle product. Stemilt Growers hielp bij de omschakeling. Stemilt is net als Douglas Fruit een familiebedrijf. Sinds 2003 verpakken en verhandelen hun fruit gezamenlijk. Alle vruchten worden verkocht onder het biologische label van Stemilt's Artisan.

Na vier jaar biologisch telen, ziet de familie Douglas veel veranderingen in hun boomgaarden. Fruitziekten worden bestreden met nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes en ze gebruiken natuurlijke meststoffen die de bodem met het juiste niveau van voedingsstoffen verrijken. Deze en andere inspanningen hebben ertoe geleid dat alles, van de bodem tot aan de takken, in balans is.

"De vruchten hebben overdag warme temperaturen nodig en 's nachts juist koelere temperaturen. De lange, hete zomerdagen en significante temperatuurdalingen in de nacht zijn dus ideaal. Dit maakt het natuurlijk wel een beetje minder uitdagend", lacht Douglas. Stemilt en Douglas planten hun fruitbomen ook in kleine blokken, dit maakt het beter beheersbaar, ook kijken de bedrijven goed naar de volwassenheid van de vruchten alvorens deze geplukt worden. "Consumenten willen een consistent niveau van volwassenheid met deze vruchten en wij zijn toegewijd om hen dat te leveren", vult Douglas aan.

Contact:
Brianna Shales
Stemilt Growers Inc
Brianna.shales@stemilt.com
www.stemilt.com
Tel. (509) 662-9667 x1221
Fax. (509) 663-2914