Het aandeel biologisch is in de contractcatering relatief groot. Uit de BioMonitor 2009, uitgegeven door de Task Force Biologische Landbouw en Biologica blijkt dat het aandeel biologisch in de contractcatering in 2009 op 21 procent lag, bijna tien keer zo hoog als het landelijke percentage van 2,3 procent. De groei van biologisch bedroeg over de hele linie 10,8 procent. Doordat de afzet toeneemt, worden de prijsverschillen tussen regulier en biologisch kleiner.
Het hoge aandeel biologisch in de contractcatering is deels een gevolg van de 'verplichting' voor overheids- en semi-overheidsinstanties voor minimaal 40% procent biologische producten te serveren. Deze eis is inmiddels vervangen voor de eis om voor 40% duurzaam in te kopen. Verwacht wordt dat deze aanpassing de opmars van biologische producten niet ten goede komt.
Directeur Leon Harinck van Culistar Catering Den Haag, dat zich toelegt op biologische en duurzame catering, constateert dat vanuit de particuliere sector op dit moment meer vraag komt dan vanuit ministeries, provincies en gemeenten. "Ik vermoed dat het te maken heeft met bezuinigingen van de verschillende overheden. Bedrijven tonen meer interesse. Ze willen een signaal afgeven aan hun klanten."
Hoewel de prijsverschillen tussen regulier en biologisch kleiner worden als gevolg van de toenemende afzet kleiner zullen ze niet verdwijnen. Het puur natuur telen en verwerken van producten kost tijd en ruimte. De opbrengsten zijn ook kleiner. Peter Lamet, directeur van BD Totaal Organic Foodservice, zegt: "De consument kan niet verwachten dat we biologische producten tegen dezelfde lage prijzen aanbieden als gangbare producten. In dat geval moet je terug naar grootschalig en massaal. Daar willen we juist vanaf."
Bron: Misset Catering, 10-08-10
Abonneren
Vacatures
- Boxmedewerker
- Coördinator backoffice
- Accountmanager industrie (internationaal)
- Assistent-Bedrijfsleider met doorgroei tot Operationeel manager
- Junior productspecialist biologische kruiden
- Avonturier / Zelfstandig recruiter
- Accountmanager
- Senior AGF Pricing Specialist
- Sales Support
- Quality Assurance Manager
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-17 Woonzorgcentrum en biopluktuin starten samenwerking
- 2022-05-17 Marktplaats voor horeca met overschotten en imperfecte producten
- 2022-05-16 Anne&Max zet hotelketen voor insecten op
- 2022-05-13 Bij SLA eten kinderen tot en met 10 jaar gratis
- 2022-05-11 "We kunnen nu eindelijk ons pand in zijn volledigheid benutten"
- 2022-05-10 Anne&Max opent 25e vestiging
- 2022-05-10 5 nominaties voor Beste Biologische Restaurant
- 2022-05-04 "Na twee aspergeseizoenen die getekend werden door Corona, knallen we nu nog meer dan voorheen"
- 2022-05-03 The Farm Kitchen lanceert Climate Positive Award
- 2022-04-28 Bio-ijsthee Anne&Max nu ook verkrijgbaar voor thuis
- 2022-04-20 CDA-fractie tegen plan van eigen Wetenschappelijk Instituut voor minimumleeftijd fastfood
- 2022-04-07 Initiatiefnemers Eerlijk eten uit de streek bereiden complete lupine maaltijd bij DID-IT
- 2022-04-06 Luxe thuis dineren met Bio Proeflokaal @home
- 2022-03-29 Restaurant Logica maakt tafels van afgeschreven terrasbanken
- 2022-03-16 Horecabeurs Goes sterk terug in 2022
- 2022-03-01 Duurzame horecalocatie kunnen nu aangemeld worden voor Gaia Green Awards
- 2022-02-21 Bijna 20 procent coronasteun naar de horeca
- 2022-02-18 Nieuwe flagship locatie voor The Avocado Show in Westfield Mall of the Netherlands
- 2022-02-07 Versplatform QSTA wil en kan nog flink groeien
- 2022-02-02 13 nieuwe Green Key locaties in Vlaanderen