Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Op 6,6% daarvan wordt groente geteeld

Biologisch areaal in EU naar 7,6 hectare gegroeid

Het areaal waarop biologisch geteeld wordt in de EU is tussen 2000 en 2008 van 4,3 miljoen hectare naar 7,6 miljoen hectare gegroeid. Het areaal is jaarlijks gemiddeld met 7,4 procent gestegen. Hoewel de vraag naar voedingsmiddelen in een snel tempo groeit, is de biologische productie niet eens goed voor 2 procent van de totale uitgaven in de EU. Dit blijkt uit een analyse van de Europese Commissie.

Spanje heeft met een areaal van 1,13 miljoen hectare het grootste areaal, Italië volgt met 1 miljoen hectare en Duitsland komt met 0,91 miljoen hectare op de derde plaats. Ook het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben met respectievelijk 0,72 miljoen en 0,58 miljoen hectare een belangrijk aandeel in het totale areaal.

Het areaal is in onder meer België, Ierland, Nederland, Finland en het Verenigd Koninkrijk stabiel gebleven. Alleen in Denemarken neemt het areaal gestaag af. Het Italiaanse areaal daalde in 2008 weer na drie jaren van stijging. In de lidstaten Duitsland, de Baltische lidstaten, Griekenland, Spanje, Polen, Roemenië en Slowakije vertoont het areaal een dynamische groei. In Tsjechië, Frankrijk, Oostenrijk en Zweden groeit het areaal slechts mondjesmaat. Dit is vooral te verklaren doordat deze lidstaten al een bepaald volwassenheidsniveau hebben bereikt. Overigens is met een aandeel van 15,5 procent in Oostenrijk de biologische sector het belangrijkst voor de landelijke economie.

In vijf lidstaten is het biologisch areaal naar verhouding tot de oppervlakte waarop conventioneel geteeld wordt groter dan gemiddeld: Tsjechië, Estland, Letland, Oostenrijk en Zweden. In 2008 waren naar schatting ongeveer 197.000 bedrijven betrokken bij de biologische landbouw in de EU. Dat is 1,4 procent van het totaal aantal bedrijven. In Bulgarije en Roemenië ligt dit percentage slechts op 0,1 procent, in Oostenrijk op 12,2 procent.

Groenteteelt en consumptie

Het areaal waarop biologische groente geteeld wordt is gestegen naar meer dan 90.000 hectare (1,4 procent van het totaalareaal). Dit areaal groeide jaarlijks slechts met gemiddeld 0,9 procent.

Het aandeel van groententeelt ligt in de biologische sector hoger dan in de reguliere agrarische sector. In 2007 werd op 91.900 hectare van het totaalareaal van 6,6 miljoen hectare groenten geteeld. Het groententeeltoppervlak in Italië is het grootst, met bijna 40.000 hectare. Duitsland volgt met 11.300 hectare en Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk volgen met respectievelijk 9.200, 7.000 en 5.000 hectare. Nederland volgt daarna met 3.700 hectare. Opvallend is dat in ons land het aandeel van de biologische groenteteelt met 7,5 procent een stuk hoger ligt dan het gemiddelde van 1,3 procent.

In Denemarken is de biologische groenteteelt relatief gezien het belangrijkst voor de gehele groenteteelt in het land, op 13,9 procent van het groenteteeltareaal wordt biologisch geteeld. Oostenrijk volgt met 11,3 procent. Dit aandeel is ook in Italië groot, met een aandeel van 9,3 procent. In Spanje wordt bijvoorbeeld slechts op 1,5 procent van het groenteareaal biologische geteeld. Nederland loopt wat achter op dit gebied, hier wordt op slechts 4,8 procent van het totale groentearaal biologisch geteeld.

De groente- en fruitcategorie is overigens de belangrijkste categorie in de levensmiddelenverkoop, met een aandeel van 15 tot 36 procent op de vier belangrijkste markten.

Klik hier voor het volledige rapport.

20-07-10