Een experiment in Nederland, gepland voor 2017, kan een radicale verandering betekenen in het wereldbeeld van voedselvoorziening en afval. Volgend jaar wil een hightech gemeenschap onder de naam ReGen Villages een geheel onafhankelijk nieuw dorp gaan bouwen en laten bewonen. De landbouwgemeenschap van 100 huizen zal in zijn eigen voedsel dienen te voorzien, afval verwerken, eigen stroom opwekken en water recyclen.

Indien het experiment slaagt, zal het ook in Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitsland worden geïntroduceerd om te bewijzen dat we inderdaad duurzaamheid zelf kunnen betrachten. In Nederland en Amerika is gemeenschappelijke teelt geen nieuw idee, maar dit is wel de eerste keer dat een gemeenschap onder de loep genomen wordt om te kijken of ze zo goed als geheel in hun eigen onderhoud kunnen voorzien."We zien het een beetje als de Tesla van de eco-dorpen", zegt de baas van ReGen Villages, James Ehrlich tegen Fast Company. "We zijn de vastgoedontwikkeling aan het herdefinieren door de regeneratieve buurten te creëren, waarbij we eerst landbouwgrond zoeken waarop we meer biologisch voedsel kunnen produceren, meer schoon water en schone energie en meer beperking van afval realiseren dan bij gewone biologische teelt of permacultuur."

Afvalverwerking zal in een gesloten systeem plaatsvinden. Het zal zowel vee als 'zwarte soldaten vliegen' voeden, de vliegen voeden de vis, die op zijn beurt weer zorgt voor bemesting van het aquaponics systeem. En dit is nog maar een voorbeeld van een aantal gesloten systemen in de gemeenschap. Er is ook een scala aan aeroponics, permacultuur, food forestry en hoog-rendement biologische teelt, waarbij veel minder water wordt gebruikt dan bij traditionele landbouwmethoden.

Klik hier voor meer informatie.