In grote wereldsteden is streetfood al jaren ongekend populair. Van New York tot Shanghai en van Londen tot Berlijn eten arbeiders, studenten en zakenlui dagelijks uit het aanbod van eetstalletjes en food trucks. En al is de food truck ook in Nederland gearriveerd, in het Amsterdamse straatbeeld is hij - op de eeuwige hotdogkar na - nergens te bekennen. Een groot aantal culinaire ondernemers staat echter te popelen om Amsterdammers van goed en gezond streetfood te voorzien. Tot nu toe wordt deze ontwikkeling geremd door gemeentelijke regelgeving. Om te laten zien dat het ook anders kan, brengt The Food Line-Up op dinsdag 16 oktober – Wereldvoedseldag – vanaf 12:30 uur enkele food trucks naar de Amsterdamse Dam.
Naast de bekende hotdogkraam, haringkar en oliebollenwagen kent Amsterdam weinig variëteit binnen het streetfood aanbod. "Een gemiste kans", zegt Lotte Wouters, oprichter van The Food Line-Up. "In steden waar streetfood al meer voet aan de grond heeft, zie je wat voor positieve uitwerking dat heeft. Food trucks zorgen voor een culinaire en culturele verrijking van de stad en brengen goed en gezond eten naar de mensen toe. Streetfood zou een belangrijk tegenwicht kunnen bieden aan al het makkelijk verkrijgbare fastfood in onze hoofdstad. Maar het Amsterdamse vergunningenbeleid biedt deze nieuwe vorm van straathandel weinig kansen."
Idealiter zouden food trucks een paar keer per week op verschillende centrale plekken willen staan om daar hun waar te verkopen. Maar in Amsterdam bestaat een dergelijke vergunning (nog) niet. In de stadsdelen Centrum en Zuid worden slechts zes ventvergunningen toegekend, de zogenaamde bijzondere staanplaatsen, die wekelijks rouleren tussen onder andere Dam, Spui en Vondelpark. Maar wie daar op wil wachten wordt al snel gedemotiveerd. De wachttijd voor deze vergunning varieert namelijk tussen de 14 en 50 jaar. Twee andere mogelijke vergunningen, de staanplaats en (standaard) ventvergunning, worden überhaupt niet uitgeven voor de stadsdelen Centrum en Zuid en zijn door hun andere beperkingen nog minder geschikt voor de food trucks. Om food trucks in Amsterdam een toekomst te geven, moet de gemeente de regelgeving aanpassen en met de food trucks in gesprek.
Om te demonstreren hoe Amsterdam er met food trucks uit komt te zien, verzorgt The Food Line-up op dinsdag 16 oktober – Wereldvoedseldag – vanaf 12:30 uur een gezonde, lekkere en gratis lunch op de Dam. "Alle stadsbewoners, toeristen, maar zeker ook gemeenteraadsleden, journalisten en ondernemers zijn dan welkom om de toegevoegde waarde van streetfood te ervaren."
Kijk voor meer informatie op www.thefoodlineup.nl of www.facebook.com/thefoodlineup.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Is lupine het gouden boontje van Nederlandse bodem?
- "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende maar ook zeer passende stap"
- Agrifirm start pilots rondom regeneratieve landbouw
- Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
16 oktober gratis food truck lunch op de Dam
Gemeentelijk beleid houdt gezonde food trucks tegen
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-20 De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
- 2022-05-18 Aantal foodtruckondernemingen sinds 2017 verdubbeld
- 2022-05-17 Marktplaats voor horeca met overschotten en imperfecte producten
- 2022-05-17 Woonzorgcentrum en biopluktuin starten samenwerking
- 2022-05-16 Anne&Max zet hotelketen voor insecten op
- 2022-05-13 Bij SLA eten kinderen tot en met 10 jaar gratis
- 2022-05-11 "We kunnen nu eindelijk ons pand in zijn volledigheid benutten"
- 2022-05-10 Anne&Max opent 25e vestiging
- 2022-05-10 5 nominaties voor Beste Biologische Restaurant
- 2022-05-04 "Na twee aspergeseizoenen die getekend werden door Corona, knallen we nu nog meer dan voorheen"
- 2022-05-03 The Farm Kitchen lanceert Climate Positive Award
- 2022-04-28 Bio-ijsthee Anne&Max nu ook verkrijgbaar voor thuis
- 2022-04-20 CDA-fractie tegen plan van eigen Wetenschappelijk Instituut voor minimumleeftijd fastfood
- 2022-04-07 Initiatiefnemers Eerlijk eten uit de streek bereiden complete lupine maaltijd bij DID-IT
- 2022-04-06 Luxe thuis dineren met Bio Proeflokaal @home
- 2022-03-29 Restaurant Logica maakt tafels van afgeschreven terrasbanken
- 2022-03-16 Horecabeurs Goes sterk terug in 2022
- 2022-03-01 Duurzame horecalocatie kunnen nu aangemeld worden voor Gaia Green Awards
- 2022-02-21 Bijna 20 procent coronasteun naar de horeca
- 2022-02-18 Nieuwe flagship locatie voor The Avocado Show in Westfield Mall of the Netherlands