Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage BioBorrel 17 december

"Blockchain kan biologisch onderscheiden van regulier"

Tholen - Maandagavond vond de BioBorrel plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De eerste presentatie werd gegeven door Lonneke van Genugten van Fairfood. Haar presentatie ging over de mogelijkheden van  blockchain in de biologische sector. "We slaan zo een brug naar de vorige BioBorrel", aldus medeoprichter Eymert van Manen. "Nicolette Klijn gaf toen een presentatie over Skal en had het ook over de mogelijkheden van blockchain." Nicolette gaf toen namelijk aan dat Skal vanwege de groei van de sector moeilijkheden had om genoeg personeel te vinden. Zij dacht dat de oplossing wellicht lag in technologische toepassingen zoals blockchain.

Klik hier om de fotoreportage van de BioBorrel te bekijken.    

Lonneke vertelde eerst kort wat Fairfood is. "Fairfood is een idealistisch initiatief dat zorgt voor oplossingen in de foodsector. Bij Fairfood houden we van goed eten en vooral van eten dat goed is gemaakt." 

Lonneke (midden) met haar collega's Sander en Marthe. 

Fairfood is een voorloper in de toepassing van blockchain. "In 2017 hebben wij als eerste een digitaal paspoort gemaakt van producten d.m.v. blockchain. Wij zijn toen begonnen met het vastleggen van de reis van kokosnoten. Daarna hebben we ook nog toepassingen met koffie gedaan." 
 

Maar wat is blockchain nu eigenlijk precies? "Blockchain is een eigenlijk een decentraal digitaal paspoort. Sommige mensen denken dan bijvoorbeeld aan Google Docs, maar het verschil is dat het niet meer gewijzigd kan worden. Blockchain geeft alle spelers in de keten toegang zodat alle stappen kunnen worden vastgelegd." 

Dit biedt volgens Lonneke veel kansen voor de bio-sector. "Door middel van deze toepassing kunnen beloften en informatie worden geverifieerd. Daardoor wordt de keten inclusiever: telers kunnen zien waar hun producten naartoe gaan en de consumenten weten zo precies waar het vandaan komt. Ik geloof dat hierdoor de kracht van biologisch zichtbaar gemaakt kan worden", besluit zij. Op deze stelling werd ook nog verder ingegaan in de discussie, die daarna plaatsvond. 

Medeoprichter van de BioBorrel Thomas (links) met Jeroen en Jan van Get Responsive, die een impressievideo maakten van de BioBorrel. 

Klik hier om de fotoreportage van de BioBorrel te bekijken.  

Voor meer informatie:

www.debioborrel.nl 
www.fairfood.nl