Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Succesvolle bijeenkomst over de toekomst van het voedselsysteem

"Bioregio-initiatieven stimuleren het biologisch bewustzijn"

Meer dan 140 boeren, ondernemers, beleidsmakers en initiatiefnemers kwamen maandag samen in het provinciehuis van Noord-Brabant voor een inspirerende bijeenkomst over de toekomst van ons voedselsysteem. De bijeenkomst liet duidelijk zien dat Bioregio-initiatieven in heel Nederland in beweging zijn en lokaal en biologisch voedsel steeds steviger wortel schiet in beleid en praktijk.

Voorbeelden
Uit het hele land kwamen voorbeelden die inspireren en aanzetten tot actie.

  • In het Land van Cuijk wordt 15% van de geliberaliseerde pachtgronden gereserveerd voor biologische landbouw met fixed prices, gekoppeld aan duurzaamheidscriteria.
  • De stad Eindhoven, die klimaatneutraal wil zijn in 2045, sloot een Green Deal met de horeca en zet in op BioLokaal Catering.

  • In Zuid-Holland ontwikkelt de 'Bio beleef regio' zich verder met €1 miljoen projectsteun voor biologisch, lokaal en natuurinclusief voedsel.

  • In Friesland werkt Bio-regio de Greidhoeke aan meerdere projecten met vergelijkbare provinciale ondersteuning.

  • Ook in Zutphen, Amsterdam, Rotterdam, Breda en Altena groeit de beweging met biohubs, aangepaste pachtvoorwaarden, gezondheidsprojecten en convenanten met cateraars.

Catering
Landelijke cateraars kunnen steeds beter inspelen op de toenemende vraag naar biologisch en lokaal dankzij heldere aanbestedingscriteria waarin de eisen zijn opgenomen bij individuele klanten, zoals het Provinciehuis Noord-Brabant, en in de convenanten die reeds afgesloten zijn (Brabant, Amsterdam en Utrecht) of in ontwikkeling (Eindhoven). Zij toonden zich bereid om in samenwerking met groothandels aan de slag te gaan met een gezamenlijke vervangingsstrategie, zoals nu al spontaan met de biologische melk en yoghurt op gang is gekomen.

Workshops
's Middags werden er verschillende workshops gegeven met als thema; Verbinden en Creëren: naar welke biomatch ben jij op zoek? Vanuit verschillende invalshoeken werden de deelnemers gestimuleerd met elkaar de verbinding aan te gaan. Vanuit de gedachte dat succesvolle ontwikkeling van de biologische markten, zowel geografisch als fysiek, vraagt om een integrale ketenbenadering. Tijdens de workshop Financiën bijvoorbeeld, werd daar expliciet aandacht aan besteed. Er bestaan namelijk uitgebreide subsidiemogelijkheden waar de sector een beroep op kan doen. Voorwaarde is in de meeste gevallen dat een aanvrager moet aantonen dat er meerdere ketenpartners deel uitmaken van het project.

'Deelnemers aan de workshops werden uitstekend voorgelicht en geïnformeerd'

Schijf van vijf
Tegen deze achtergrond werd tijdens de bijeenkomst de 'Biologische schijf van vijf' voor impact in de catering gelanceerd: een visueel en praktisch hulpmiddel dat inzichtelijk maakt hoe biologische voeding bijdraagt aan vijf maatschappelijke doelen, te weten ecologie, economie, gezondheid, sociaal en politiek. De tool is ontwikkeld om cateraars, gemeenten en organisaties te helpen hun beleid en inkoopkeuzes te verduurzamen en medewerkers en klanten hierbij actief te betrekken. Niet alleen op de werkvloer, maar ook thuis. Door mensen bewust te maken van de waarde van biologisch en lokaal voedsel ontstaat gedragsverandering die verder reikt dan de kantine of het bedrijfsrestaurant. Dat vraagt om communicatie die niet alleen informeert, maar ook activeert, bijvoorbeeld via creatieve campagnes waarin medewerkers zelf het verhaal verder vertellen.

Marc Oudenhoven, gedeputeerde van Noord-Brabant, deed tijdens de bijeenkomst een duidelijke oproep: "De tijd van vrijblijvendheid is voorbij. Als overheid, als organisatie én als consument moeten we kiezen voor biologisch en lokaal. Niet alleen op het werk, maar juist ook thuis. Dáár begint echte verandering." De energie, creativiteit en samenwerking die tijdens de bijeenkomst voelbaar waren, vormen een krachtige voedingsbodem voor verdere opschaling van de Bio-regio aanpak.

'Op informele wijze ontstond er een natuurlijke symbiose tussen de verschillende Bioregio's en de genodigden'

Tevredenheid
De Brabantse kwartiermakers – Marjon Krol (ZLTO), Michaël Wilde (Organic Embassy), Bavo van den Idsert (Id's oké) en Paulien Hoftijzer (Bionext) – kijken terug op een geslaagde en verbindende middag, waarin de beweging rond biologisch en lokaal voedsel zichtbaar versterkt werd.

Voor meer informatie over de Schijf van 5 voor Bio-regio's:
Paulien Hoftijzer
Bionext
[email protected]
www.bionext.nl

Publicatiedatum: