Biologische landbouw biedt direct inzetbare kansen voor stikstofreductie en toekomstperspectief voor boeren. Dat stelt Biohuis in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het 'Startpakket Nederland van het slot'. "In het startpakket van het kabinet heeft het kabinet nog geen expliciete plek ingeruimd voor de mogelijke rol van de biologische landbouw", schrijft Pipie Smits van Oyen, voorzitter Biohuis.
Volgens de organisatie is biologische landbouw een juridisch geborgd, gecontroleerd en schaalbaar systeem dat concrete beleidsruimte verdient. "Aan een vermindering van stikstofemissie kan de biologische landbouw een forse bijdrage leveren", aldus de voorzitter van Biohuis.
Het rapport van Migchels e.a. (WUR rapport 1417) concludeerde: "De ammoniakemissie in het veld en uit de stal is bij de biologische melkveehouderij lager dan bij de gangbare melkveehouderij. Dat komt door minder inputs (geen kunstmest, minder krachtvoer, geen derogatie) en door meer weidegang. Per ha is de emissie van ammoniak (in kg NH3) bij biologische melkveehouders ruwweg 40 tot 50% lager dan bij gangbare melkveehouders."
"Door omschakeling naar biologisch ontstaat daarmee ruimte voor de natuur, de gangbare en de biologische boer", stelt Pipie Smits van Oyen.
Minder afhankelijk van geopolitiek en grondstoffen
Naast milieuwinst is biologische landbouw volgens Biohuis minder kwetsbaar voor geopolitieke spanningen en importafhankelijkheid. "Met een afzet die voornamelijk op de Europese Unie is gericht, heeft zij minder last van handelsconflicten. Ook is zij minder afhankelijk van strategische import producten gemaakt uit fosfaat, olie of gas."
Deze eigenschappen vergroten volgens Biohuis de weerbaarheid van het Nederlandse landbouwsysteem.
Oproep tot kabinetsmaatregelen
Biohuis roept de Kamer op om het kabinet te vragen ontwikkelruimte te creëren voor biologische ondernemers, het systeem expliciet in te zetten in juridisch beleid en biologische landbouw te erkennen als een schaalbare oplossing. Daarnaast pleit de organisatie voor stimulering van de markt en gerichte omschakeling van bedrijven nabij kwetsbare natuurgebieden.
Brede maatschappelijke en economische steun
"Er is breed draagvlak voor biologisch als ontwikkelpad voor de landbouw. Dit blijkt uit
een groeiend aantal publieke uitingen van diverse maatschappelijke partijen."
LTO Nederland erkent het als toekomstbestendig landbouwmodel dat economisch perspectief biedt. Supermarkten zoals Lidl, Albert Heijn, Jumbo en PLUS hebben concrete doelen gesteld voor de verkoop van biologische producten. Rabobank ziet biologische landbouw als een rendabel verdienmodel en ondersteunt ondernemers in de sector.
Aantoonbare ecologische voordelen
Wetenschappelijke instellingen zoals Wageningen University & Research en het Louis Bolk Instituut wijzen op de voordelen van biologische landbouw voor biodiversiteit, bodemgezondheid en dierenwelzijn. Instanties als VEWIN en Natuur & Milieu benadrukken het belang voor schoon water en klimaat. Bouwend Nederland ziet biologische landbouw als sleutel voor stikstofreductie die ook de bouw ten goede komt.
Lees de volledige brief van Biohuis aan de Tweede Kamer hier.
Voor meer informatie:
Biohuis
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
[email protected]
biohuis.org