Tholen - Jack Vera is sinds augustus 2022 de nieuwe landbouwraad op de Nederlandse ambassade in Berlijn. Hij heeft een lange loopbaan achter de rug bij het ministerie van LVVN. Jack studeerde geschiedenis en kwam vervolgens terecht bij de Landinrichtingsdienst, toen onderdeel van het ministerie. Hij werkte onder meer bij de Europese Commissie en was vier jaar landbouwraad in Zuid-Afrika (2016-2020). Samen met zijn landbouwteam is hij vanuit Berlijn actief in Duitsland en Zwitserland. De landbouwraad adviseert en ondersteunt zowel op beleidsniveau als op handelsniveau. Op handelsniveau werken ze aan de ondersteuning van Nederlandse (landbouw)bedrijven die toegang willen krijgen tot de Duitse markt.
Jack: "Wij doen dat inderdaad op twee niveaus. We volgen de beleidsontwikkelingen in Duitsland en gaan in overleg met onze Duitse counterparts over bijvoorbeeld de ontwikkeling en toepassing van Europese wet- en regelgeving. We proberen binnen dat domein vast te stellen hoe de Duitse federale regering en de deelstaatregeringen tegen deze ontwikkelingen aankijken en wat de consequenties kunnen zijn. Door de beleidsontwikkelingen vanuit verschillende perspectieven met elkaar te delen, ontstaat er interactie, transparantie en eenduidigheid. Dit is van belang voor de organisaties die wij helpen toegang te krijgen tot de Duitse markt."
Tijdens de Biofach; links Jack Vera, rechts plv. Ambassadeur Mira Woldberg en CEO NürnbergMesse Peter Ottmann: "Samenwerking is gebaseerd op kennisdeling"
Op uitvoeringsniveau helpt de landbouwraad Nederlandse organisaties door onder meer handels- en voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren. "Een mooi voorbeeld is het initiatief van de Agro-Agenda Noord-Nederland, waarbij een groep van zes boeren samen met de LVVN-raad een programma hebben samengesteld om eind maart een bezoek te brengen aan onder andere collega-boeren en retailorganisaties uit Noord-Duitsland/Oost-Friesland. Ze leren van elkaar, kunnen samenwerkingen bewerkstelligen en mogelijkheden onderzoeken om Noord-Nederlandse producten via Noord-Duitse retailers te verkopen."
BioCompany, een voorbeeld van een 100% gespecialiseerde Bio Supermarkt in Berlijn (Foto: Valentin Baciu/Dreamstime.com)
Berlijn als voorbeeld
In Denemarken wordt jaarlijks gemiddeld 400 euro per persoon aan biologisch eten besteed, terwijl in Nederland dat bedrag 80 euro is en in Duitsland 191 euro. Een belangrijke oorzaak hiervan is het stimuleringsbeleid van de regering-Scholz. De Duitse regering heeft een ambitieuze doelstelling geformuleerd: 30% van het totale landbouwareaal moet in 2030 biologisch zijn. Nederland heeft een doelstelling van 15% in 2030. De Duitse regering heeft financiële middelen ter beschikking gesteld, actieve voorlichtingscampagnes gevoerd en gezorgd dat biologische maaltijden binnen het omvangrijke netwerk van overheidskantines worden aangeboden.
Een tweede, meer structurele oorzaak is de rol van Berlijn in de vraagstimulering naar biologische producten en maaltijden. Na het wegvallen van de Muur ontwikkelde zich in Berlijn een subcultuur van jongeren die het centrum van sociaal-maatschappelijke vernieuwing wilden maken. Deze culturele vernieuwing beïnvloedde de visie op voedselzekerheid, biodiversiteit en koopkracht. Meer aandacht voor biologisch en biodynamisch voedsel was het gevolg. Jack: "We zien dat Berlijn, met zijn 3 miljoen inwoners, op dit moment meer dan 200 grote, 100% gespecialiseerde biologische supermarkten heeft. Een goed voorbeeld is Bio Company, een keten die zich de afgelopen jaren volledig op Berlijn heeft gericht. Zestig grote supermarkten zijn het resultaat."
Een ander voorbeeld van een initiatief dat de biologische ontwikkelingen stimuleert, is de 'Kantine der Zukunft'. Deze organisatie leidt koks op tot biologisch gespecialiseerde chefs en sous-chefs door middel van cursussen, trainingen en opleidingsprogramma's. Ze geven voorlichting aan kantinebeheerders en bedrijven. "Het is een netwerkorganisatie met een centraal kennis- en opleidingscentrum, echt uniek."
Wat verwacht Jack van een mogelijke nieuwe regering onder leiding van Merz (CDU) als het gaat om de biologische en biodynamische landbouw in Duitsland? "Het CDU kiest een zakelijke benadering. Ze zullen zeker ruimte creëren voor een beter verdienvermogen en rendabele initiatieven." Het is bekend dat het CDU de oplossingen voor sociaal-maatschappelijke noden meer aan de markt overlaat. "Mijn voorzichtige veronderstelling is dat een nieuwe federale regering minder aandacht zal besteden aan de biologische landbouw." En voor Berlijn in het bijzonder? "Berlijn blijft het centrum van vernieuwing en een voorbeeld voor veel biologische en biodynamische zakelijke successen."
2025 beleidsspeerpunten
Jack en zijn team zullen dit jaar speciale aandacht besteden aan het Mest/Nitraat-dossier en de pulsvisserij. "Dit zijn belangrijke beleidsaspecten, waarmee we in Brussel veranderingen willen bewerkstelligen." Op handels- en innovatieterrein bieden robotisering en de toepassing van kunstmatige intelligentie mogelijkheden. "We zien steeds vaker dat deze nieuwe technieken ook worden toegepast binnen de biologische en biodynamische landbouw. Het is cruciaal bij het eggen en schoffelen van de grond. Door het gebruik van deze technieken wordt de natuur gespaard, het grondherstel bevorderd en de benodigde arbeidskracht verminderd." Als voorbeeld van het stimuleringsbeleid rond robotisering kunnen bedrijven die zich op deze technologische gebieden oriënteren of inmiddels hebben gespecialiseerd, zich aanmelden om zich te presenteren tijdens de Agri Technica Beurs in Hannover, die in november plaatsvindt.
De Nederlandse Ambassade in Berlijn (Foto: Frans Blok/Dreamstime.com)
"En natuurlijk blijft onze ambassadedeur spreekwoordelijk open voor bedrijven, organisaties, initiatieven en participanten. Want Duitsland is een markt met veel mogelijkheden en met een geweldig biologisch en biodynamisch 'klimaat'." Voorwaarde is wel dat je je als nieuwkomer op de hoogte stelt van de culturele handelsnormen en gebruiken. "Geen probleem, ook daar helpen we graag bij."
Voor meer informatie:
Jack Vera
Nederlandse Ambassade Duitsland
Klosterstrasse 50
D-10179 Berlijn, Duitsland
Tel: +49 30 20956 223
[email protected]
https://www.agroberichtenbuitenland.nl/landeninformatie/duitsland