Binnen Bio-regio's werken bijvoorbeeld agrariërs, verwerkers, lokale en regionale overheden, onderwijsinstellingen, zorgbedrijven, maatschappelijke organisaties, groothandels, supermarkten, horeca en catering samen in een keten aan de afzet van biologische producten die relevant zijn en in trek bij de consument.
Daarom gaan de komende maanden vijf kwartiermakers actief op zoek naar kansen voor regionale ketensamenwerkingen in Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant. De kwartiermakers krijgen van Netherlands Enterprise Agency de opdracht om in de eerste helft van dit jaar te verkennen of er kansen liggen voor Bio-regio's, geïnspireerd door Bio-regio's in Duitsland.
De kwartiermakers (van boven naar beneden en van links naar rechts) bij de Bio-regio Kick off bijeenkomst in Arnhem op maandag 27 januari: Bavo Van Den Idsert, Erik Koldewey, Marjon Krol, Bart Kraaijvanger, Michaël Wilde, Paulien Hoftijzer, Maria Van Boxtel, Nikki van Kuijk. Niet op de foto: Guusje van Tienhoven en Ellen de Lange.
Dit alles met de ambitie om de groei van het biologische areaal, een aantrekkelijk verdienmodel voor Nederlandse agrariërs en een positieve impact op het landschap, biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit en dierenwelzijn te stimuleren. Publieke doelen die in lijn liggen met het Nederlandse Actieplan 'Groei productie en consumptie Bio'.
Bio-regio's verkleinen de afstand tussen de consument en voedselproductie en brengen twee aantrekkelijke werelden bij elkaar: biologisch en lokaal. Rond de zomer presenteren de kwartiermakers de uitkomsten van hun verkenningen aan het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en wordt besproken welke kansen in de keten van bodem tot bord opgepakt worden.