Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Optiflux introduceert OptiPallet en OptiLab

"We wilden onze bewaaroplossing ook toegankelijk maken voor kleinere volumes"

Tholen - Optiflux is dit jaar met twee nieuwe toepassingen op de markt gekomen van haar meet- en controlesysteem (OptiSense™), waarmee ze de condities in bewaring van onder meer hardfruit kunnen meten en sturen. Het bedrijf won er in 2022 al Limburgs Start-Up van het Jaar mee, maar heeft nu dus twee nieuwe units ontwikkeld, waarmee de technologie ook in kleinere volumes (biologisch) fruit toegepast kan worden. "Het is eigenlijk dezelfde technologie die we konden aanbieden voor grote koelcellen, maar met OptiPallet en OptiLab kunnen laboratoria, kwekers en handelaren met bewaring van kleinere volumes ook profiteren van het systeem", vertelt Niels Bessemans van Optiflux.

Het principe van de technologie is eigenlijk als volgt: "Fruit ademt niet altijd op dezelfde manier", legt Niels uit. "Met als resultaat grote verschillen in de kwaliteit van het fruit als het de koelcel uitkomt." De hardware module van Optiflux meet de wijze waarop het fruit ademt en past het klimaat in de koelcel daarop aan. "We reduceren daarmee het zuurstofgehalte in koelcellen tot optimaal niveau zodat het fruit in een slaaptoestand raakt. Je kunt dus de condities sturen, maar een ander punt waar wij ons heel hard op hebben ingezet is het nauwkeurig meten van de ademhalingssnelheid en ethyleenproductiesnelheid."

Tot nu toe was dit echter nog enkel beschikbaar voor grote koelcellen, maar na vraag vanuit de markt bleek er ook interesse voor het gebruik van het systeem bij kleinere volumes. "Enerzijds gaat dit dan om OptiPallet, waarbij klanten op palletniveau kleinere volumes willen bewaren, zoals wanneer ze een perencel openen, maar toch nog een bepaalde voorraad willen opslaan voor de buurtwinkel of bewaring van zachtfruit op het niveau van individuele pallets. Anderzijds hebben we met OptiLab een speciale labo-container ontwikkeld met een intern ventilatiesysteem, waarop onze meet- en controlesysteem gekoppeld kan worden. Dit zorgt ervoor dat men nauwkeurig O2, CO₂ en ethyleen kan meten en regelen in een dergelijke container, wat perfect is voor onderzoek naar optimale bewaarcondities voor nieuwe en gevestigde variëteiten in laboratoria en optimaal gebruik van de data", gaat de ondernemer verder.

Hele traject nauwkeurig volgen
"Het is daarnaast dus ook interessant voor kwekers. Als je nieuwe variëteiten aan het ontwikkelen bent en je hebt nog maar enkele bomen staan, dan heb je geen 300 ton fruit in de frigo om mee te experimenteren. Toch wil je met kleinere volumes ook de mogelijkheid tot nauwkeurige metingen. Eigenlijk is het nu mogelijk om het hele traject wat bijvoorbeeld een veiling met eigen variëteiten bewandeld hiermee te volgen. Je kunt op zeer kleine schaal bewaarproeven doen met OptiLab om vervolgens door te schakelen naar iets grotere proeven tot niveaus van 5 ton met OptiPallet. En zo kun je opschalen tot hele koelcellen."

Van de eerste test tot de commerciële bewaring kan het, zo stelt Niels, nauwkeurig gevolgd en aangestuurd worden. "En daar zien we dan ook al veel interesse voor. Van de nieuwe toepassingen is er nu 1 operationeel en gaat van de zomer een tweede van start. Die interesse varieert van België tot de VS en van Afrika tot Oceanië. Uiteraard is België onze thuisbasis, maar als jonge start-up moet je in deze tijd naar internationale markten kijken om te overleven. We hebben een product dat niet gelimiteerd wordt door grenzen en we zijn dan ook in gesprek met verschillende partijen waar onze systemen interessant zijn voor het onderzoek dat er gedaan wordt."

"Er zijn meer van dergelijke technieken op de markt, maar wij hebben extra ingezet op de nauwkeurigheid van het meten van de ademhalingssnelheid, maar ook fors geïnvesteerd in gebruiksvriendelijkheid van de software", gaat Niels verder. "Zeker voor laboratoria is het van groot belang dat ze experimenten goed kunnen definiëren en de data ervan op kunnen volgen. We staan erom bekend dat we verschillende softwarediensten aanbieden, die de data samen op 1 platform verzamelen voor mogelijke opvolging of gebruik in publicaties."

Quality- en Storage Insights
Het is ook de reden dat het bedrijf voor de toekomst al weer kijkt naar volgende stappen. "Zo hebben we eerder dit jaar ook onze Quality Insights gelanceerd. Dit is een mobiele app, die we op de afgelopen Fruit Logistica hebben voorgesteld. Je logt ermee in, scant de barcode van een pallox peren en maakt een foto. Op basis van beeldanalysetechnologie krijg je dan verdelingen van maat, kleur, percentage brons etc. Dit kan gebruikt worden door telers of handelaren om een objectie kwaliteitsregistratie te garanderen."

En ondanks dat er met de nieuwe toepassingen vooral naar kleinere volumes wordt gekeken, staat er ook voor de grotere klanten een alternatieve versie in de pijplijn. "Het gaat dan niet om de mobiele app, maar dezelfde technologie voor een brug in het magazijn. Als men met de heftruck hieronder doorrijdt met 3 kisten neemt hij automatisch foto's van de bovenste kist dat de frigo in gaat. Dan heb je dus van 1 uit 3 kisten in een frigo een beeld met de technologie van Quality Insights. Deze kan je vervolgens matchen met onze Storage Insights, wat de kwaliteit in bewaring bijhoudt om het fruit te koppelen aan de noden van de afnemer. Bij een vraag naar een bepaalde kwaliteit weet je met Quality Insights dat je deze hebt in een bepaalde frigo en met Storage Insights kun je zeggen: 'Oké, ik heb er 5 van, maar welke kan ik het best verkopen in verband met de bewaarkwaliteit. Alle data komt samen op 1 platform, waardoor je alle informatie bij de hand hebt om een keuze te maken. Uiteindelijk willen we door de hele keten de mogelijkheid hebben om de optimale kwaliteit te garanderen met onze technologie", besluit Niels.

Voor meer informatie:
Niels Bessemans
Optiflux
+32 (0) 478 38 27 54
[email protected]
www.optiflux.world