Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oproep vanuit BioForum:

"Biologische boeren draaien op voor pesticidendrift: tijd voor een schadefonds"

Vandaag ondervinden biologische boeren heel wat financiƫle schade van pesticidengebruik waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. BioForum roept daarom op tot een schadefonds.

"Bio-boeren ondervinden steeds meer hinder van pesticidenresiduen waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. Zodra het kleinste spoor van pesticiden gevonden wordt op een bio-product, leidt dat tot een officieel onderzoek. Tijdens zo'n onderzoek mogen de producten niet verhandeld of verkocht worden.

Meestal is de conclusie dezelfde: de contaminatie is te wijten aan drift. Dat wil zeggen dat pesticiden door andere boeren uit de buurt gebruikt zijn, maar dat er via de lucht sporen van terechtgekomen zijn op de biologische gewassen. Pesticideresiduen zijn dan ook alomtegenwoordig in ons milieu.

Vaak is het onmogelijk om de vervuiler te identificeren. En zelfs al zou het FAVV dat wel weten, dan mag ze die resultaten omwille van privacy niet delen. Bio-boeren draaien voor de geleden schade dus helemaal zelf op, en de gevolgen zijn niet min. Niet alleen zijn de producten vaak onverkoopbaar geworden, de boeren in kwestie hebben ook contracten niet kunnen naleven en lijden daardoor aan imagoschade. Omdat de vervuilers niet bekend zijn, kunnen ze ook geen verzekeraar aanspreken voor de geleden schade, en dat terwijl zij er net alles aan doen om deze vervuiling tegen te gaan.

De oplossing is eenvoudig: de vervuiler betaalt. BioForum wil dan ook dat er een schadefonds komt om de schade die wordt veroorzaakt door pesticidendrift te vergoeden. Schrap de BTW-korting op pesticiden en voer een heffing in om dat schadefonds te spijzen", zo luidt de oproep van BioForum op de eigen website.

Voor meer informatie:
Annick Cnudde
BioForum
+32 (0)32869269
+32 (0)496 234170
annick.cnudde@bioforum.be
www.bioforum.be

Bron: BioForum

Publicatiedatum: