Opinie Jan Overesch over kalenderlandbouw

"Bij een natuurlijker manier van telen zijn de aardappelen voor 1 oktober al uit de grond"

"De laatste dagen hoor en lees je over 'kalenderlandbouw'. Een nieuw woord dat is uitgevonden door LTO en door de landbouwmedia. Het woord wordt gebruikt om in de media aan te tonen dat het onmogelijk is om bijvoorbeeld aardappelen voor 1 oktober oogsten. Het wordt ook gebruikt om de boel op scherp te stellen en te polariseren", schrijft biologisch boer Jan Overesch in een opiniestuk in Trouw.

"Vertegenwoordigers van de Intensieve landbouw en de erfbetreders vinden dat je de boer geen belemmeringen in deze mag opleggen - dat is in het nadeel van de erfbetreders. Er staat niet bij dat je gerust na 1 oktober mag oogsten, maar dat kost je 10 kilo stikstof in het volgende jaar."

"Dat je aardappelen pas zo laat kunt oogsten komt in hoofdzaak door de manier van telen. Door de hoge (kunst)mest gift worden de gewassen erg gedreven in groei. Dit heeft consequenties voor de ziekte gevoeligheid, o.a. phythophtora. Dit is een schimmelziekte die de plant aantast. Om te voorkomen dat de schimmel toeslaat wordt er in de gangbare landbouw tijdens de groei om de 5 dagen met gif gespoten tegen de schimmel. Gevolg is dat door deze bespuiting het loof groen blijft, de plant maar blijft doorgroeien en doorgroeien tot wel in oktober toe. Om deze aardappelen te rooien wordt dan eerst het gewas doodgespoten met pesticiden om daarna af te rijpen in de grond eer er gerooid wordt.

Het kan anders. Dit bereik je door minder mest te gebruiken, sterke resistente rassen te gebruiken, ruime plantafstand, ruime vruchtwisseling, enz. Zo lukt het prima om de aardappelen te laten afrijpen en in september te oogsten en dan zijn de aardappelen voor 1 oktober de grond uit. Dit systeem passen we al 30 jaar toe, met goede oogsten, en dat gaat uitstekend zonder een drup gif.

Waarom wil de overheid dit? De verplichting om aardappelen voor 1 oktober te oogsten, heeft te maken met milieuregelgeving. Het doel is onder meer de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat laat oogsten zorgt voor een toename van nitraat in de bodem en het oppervlaktewater. Het kabinet wil dat de aardappelen (en ook een reeks andere gewassen) voor 1 oktober uit de grond zijn, zodat boeren vervolgens zogeheten vanggewassen kunnen zaaien. Een vanggewas of groenbemester zaai je na de oogst van het hoofdgewas en dient om de overgebleven mineralen te binden, de bodem te bedekken, organische stof te maken, bodem lekker los maken, enzovoorts. Dit alles om de aarde te hoeden voor een totale vernietiging van milieu, biodiversiteit en schoon water.

Door Jan Overesch. Biologisch boer uit Raalte.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven