Smaakvolle start voor pilot 'Meer bio in de horeca'

Op woensdag 5 april kwamen de ondertekenaars van de Intentieverklaring Biologische en Lokale Bedrijfscatering samen met hun bedrijfscateraars. Het doel van de bijeenkomst was om samen te verkennen hoe het aandeel biologisch en lokaal in de eigen catering verhoogd kan worden. Het streven is om binnen 3 jaar te komen tot 50% biologische en/of lokale producten. De intentieverklaring is een initiatief van de provincie Noord-Brabant om de vraag naar biologische en lokale producten te vergroten. 

Jonathan Karpathios (The Farm Kitchen) en Michaël Wilde (Bionext). 

De provincie Noord-Brabant streeft naar 15% biologisch landbouwareaal in 2030. Een belangrijk obstakel voor boeren om om te schakelen is de vraag. Omdat de vraag naar biologische producten achterblijft, vindt de provincie het belangrijk dit zelf een impuls te geven. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver: "En dat begint bij onszelf: door zelf de vraag naar biologische én naar lokale producten van onze Brabantse boeren te stimuleren. Dat doen we via onze catering en we vragen zoveel mogelijk Brabantse overheden met ons mee te doen."

Het goede voorbeeld
In Denemarken heeft Elies Lemkes gezien dat een belangrijke rol voor de overheid niet alleen ligt bij het faciliteren van biologische landbouw, maar ook bij het stimuleren van de vraag naar biologische producten. "Daarvoor moeten we zelf het goede voorbeeld geven. En samenwerken: tussen overheid en producenten, onderwijs en retail, maar vooral ook tussen de gangbare en de biologische sector. Deel de geleerde lessen met elkaar, zodat iedereen ervan kan profiteren."

Deze lessen werden in de Kookfabriek in Eindhoven in de praktijk gebracht. Onder leiding van Bionext kregen facilitymanagers en cateraars van de Brabantse koplopers concrete handvatten voor de overstap naar een meer biologische en lokale catering. Hoe zit het met beschikbaarheid van producten, hoe kan je de klant verleiden, hoe zijn meerkosten te voorkomen voor de klant en uiteraard inspiratie in de keuken.

Michael Wilde, directeur Bionext: "Geweldig wat Brabant hier doet, dat is pas het goede voorbeeld geven. Zoveel mogelijk partijen proberen te inspireren om het eigen personeel biologische en lokale producten aan te bieden. Daarmee kunnen we echt impact maken en vooral ook laten zien dat het kan!"

Voor meer informatie: info@bionext.nl en www.bionext.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.