"Je ziet de bodem dankzij de bio-werkwijze gewoon opknappen"

Klokhuis: Bio-melkveehouder Peter Oosterhof legt uit wat regeneratieve landbouw is

Tholen - Hoe leg je aan kinderen uit wat regeneratieve landbouw is? De redactie van Klokhuis helpt hierbij een handje. In aflevering 36 over 'Gezonde bodem', die afgelopen donderdag 5 januari te zien was, bezoekt presentatrice Tirsa With biologisch melkveehouder Peter Oosterhof in Foxwolde. Samen leggen ze uit wat regeneratieve landbouw doet voor de bodem.

De redactie van Klokhuis kwam in de zoektocht naar een enthousiaste boer via Johannes Bakker (Co2l Farming) bij Peter terecht, zo geeft de bio-boer in een reactie aan. "Voor het leuke Klokhuis-publiek werkte ik graag mee. Het is een heel geslaagd item geworden. Vooral de scène met mijn zoon op de kraan pakte heel mooi uit. Ik heb tot nu toe eigenlijk alleen maar positieve reacties gekregen."

Het bedrijf van Peter is sinds 2018 officieel biologisch. "Het werkt echt. Je ziet de bodem dankzij de bio-werkwijze gewoon opknappen. Dat geldt ook voor de diversiteit om de percelen heen. Onderzoekers die hier langskomen vertellen ons dat hier heel veel stikstofvasthoudende bacteriën zitten bijvoorbeeld. Ze zijn allemaal heel lyrisch wanneer ze zien wat hier gebeurt. Ik verbaas me er zelf ook nog regelmatig over."

Heel veel beestjes
Aan het eind van het item concludeert de presentatrice dat het in de bodem van het weiland waarop Peter de koeien laat grazen inderdaad krioelt van de beestjes. Peter: "Ja mooi, hè? Dat is het voordeel van onze manier van boer zijn. Je laat de bodem samen met de plant eigenlijk het werk doen en dan krijg je een prachtige hoeveelheid aan leven. Insecten worden weer opgevreten door de vogels. Dat maakt het echt een natuurinclusief systeem."

De presentatrice vergelijkt het weiland in eerste instantie met een bloemenveldje. Daarop geeft de bio-boer aan dat hij juist zoveel mogelijk kruiden in het gras wil terugzien. "Met elkaar werkt het samen voor een hele mooie grasmat die de koeien lekker vinden en het is goed voor de bodem." Ze legt uit dat Peter met zijn weiland de natuur wil nabootsen. Vervolgens krijgen de koeien een nieuw stuk weiland om op te grazen en laten ze meteen aan haar zien hoe lekker ze het kruidenrijke gras vinden.

Caring Farmer
Peter is ook Caring Farmer. Caring Farmers deelde de Klokhuis-aflevering op LinkedIn. "Het Klokhuis slaat met deze aflevering de spijker op z'n kop. Leuk om samen te bekijken!" Klik hier om op de website van Caring Farmers meer te lezen over de werkwijze van Peter.

En bekijk hier de Klokhuis-aflevering Gezonde bodem.

Voor meer informatie: peterfoxwolde@gmail.com en  www.peteroosterhof.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven