Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Degelijk van constructie zonder onnodige poespas"

Franse ecoploeg in Nederland gedemonstreerd

Tholen - De zonnige dagen van de eerste aprilweek vormden het decor van drie demonstraties van de Ecoploeg van Bugnot. In Steenbergen, Middenmeer en Kootwijkerbroek werd de ploeg aan een test onderworpen onder kritisch toezicht van de boeren en de directeur van het Franse merk, Eric Bugnot die voor de gelegenheid naar ons land was afgereisd.

Zand, klei en zavel
"De ecoploeg van het Bugnot is nieuw in Nederland", vertelt Gaston Dekker van Ecoagri, die het merk in Nederland vertegenwoordigt. "Vorig jaar viel het plan om de ploeg te demonstreren letterlijk in het water, doordat het weer niet meewerkte. Dit jaar was het weer goed en konden we de ploeg op drie verschillende gronden testen: op zandgrond, zware klei en zavel. Tijdens alle drie de demonstraties deed de ploeg zijn werk naar tevredenheid."

Onkruid onder ploegen
"Het grote voordeel van een ecoploeg is dat je ondiep kunt ploegen, tot op zo'n 12 centimeter waardoor de grond daaronder zoveel onberoerd blijft. Bio-boeren gebruiken deze manier van ploegen om onkruid onder te ploegen. Ideaal als je een grote onkruiddruk hebt. "Eén van de boeren had een groenbemester staan, zo'n 20 centimeter hoog, waar hij niets aan had gedaan. De ploeg heeft dat mooi weggewerkt." 

"De ploeg is uitermate degelijk van constructie zonder onnodige poespas", vertelt Gaston. "Het systeem van wentelen is met twee hydraulische cilinders en een ketting wat het wentelen zeer rustig en zonder schokken laat verlopen. De ploeg is beschikbaar in  uitvoeringen van 5-14 scharen en er is een ruime keus aan risters zowel stalen en met risters van kunststof. De ploeg heeft schaarpunten met een zeer lange levensduur. Ook worden binnen afzienbare tijd vorenpakkers en ondergronders als extra leverbaar."

Brandstof besparen
De ploeg werkt ook brandstof besparend, omdat je minder zwaar trekt. En als je hem combineert met een kleine trekker met brede banden, ontlast je de grond zo veel mogelijk. Het ploegen gaat het beste met GPS, zoals dat inmiddels bijna standaard is. Maar zonder kan ook, als je een markeurtje voor aan de trekker plaatst, kun je er ook nauwkeurig mee rijden."

De ecoploeg is te leveren met en zonder breukbeveiliging. "De meeste boeren in Nederland zullen dat niet nodig hebben. Maar bij een demonstratie in het oosten van het land kwam de breukbeveiliging goed van pas. Dat perceel was weidegrond met eromheen veel bomen met de nodige wortels. Het is inmiddels omgeploegd voor akkerbouw."

Voor meer informatie:
Gaston Dekker
Ecoagri
+31 (0)6 24758000
info@ecoagri.nl
www.ecoagri.nl