Jan Jonkman:

"We zitten in een tijd waarin de vervuiler nog steeds niet betaalt"

Pionier Jan Jonkman vertelde afgelopen zaterdag bij Omroep Flevoland waarom hij in de jaren '80 begon met biologisch-dynamische landbouw. Van de hand van historicus Henk Pruntel verscheen eerder deze maand een boek over de geschiedenis van deze vorm van landbouw. In het boek speelt Jan Jonkman een grote rol.

"Als bloembollenkweker en ook als groenteteler kwam ik er achter dat je het ene probleem nog niet had opgelost of het andere probleem diende zich al aan. Toen heb ik me steeds meer verdiept in de oorzaak. Ik kwam erachter dat we alleen met symptoombestrijding bezig waren en eigenlijk het echte probleem verwaarloosden: de vruchtbaarheid van de bodem", zegt Jan, die na het overlijden van zijn dochter aan leukemie, ging nadenken over landbouw en de middelen die werden gebruikt.

Gevraagd naar zijn visie op het nog kleine aandeel van biologische landbouw zegt Jan: "We zitten in een tijd waarin de vervuiler nog steeds niet betaalt voor datgene dat hij vervuilt. Ik denk dat wanneer er een eerlijke afweging komt hoe je produceert, dat de producten die gangbaar geteeld worden, absoluut duurder zullen worden. En biologische producten komen dan steeds dichter, wat de kostprijs betreft, bij wat er gangbaar geteeld wordt. Maar dat is een proces van regelgeving. Dat wordt in Den Haag beslist."

Klik hier om het gesprek terug te kijken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven