Hoofdrol voor Jan Jonkman in geschiedenis van biologische landbouw in Flevoland

Nieuw boek: De opdracht een goed rentmeester te zijn

Op 10 maart aanstaande verschijnt het boek De opdracht een goed rentmeester te zijn van Henk Pruntel, onderzoeker bij Batavialand. Het is het verhaal van de biodynamische tuinder Jan Jonkman. 35 jaar geleden, op 26 april 1986, stak deze West-Friese tuinder met vrouw en kinderen de Houtribdijk over om als één van de eerste een biodynamisch tuinbouwbedrijf te stichten aan de Bronsweg in Lelystad.

Pruntel beschrijft hoe met de komst van gelijkgezinden aan de noordelijke stadsrand een biodynamisch centrum ontstond en hoe dit in belangrijke mate bijdroeg aan de ontwikkeling van Flevoland als koploper in de biologische landbouw in Nederland.

Het onderwerp is volgens de schrijver zeer actueel, want het benutten van natuurlijke methoden om de bodemvruchtbaarheid te bevorderen en de gewassen te beschermen, het gebruik van organische meststoffen, de toepassing van vruchtwisseling en strokenteelt om onkruid en ziekten te voorkomen, zijn methodes die een uitweg bieden uit de huidige landbouwproblematiek.

Het gaat in de biologische landbouw echter niet alleen om een andere manier van produceren, maar ook om een levensvisie, een passie. Het gaat om rentmeesterschap, het bieden van een toekomstperspectief door de bodem, onze aarde, in een betere conditie door te geven aan volgende generaties.

De opdracht een goed rentmeester te zijn wordt uitgegeven door Stichting Geschiedenis Biologische Landbouw Flevoland en is vanaf 10 maart voor de prijs van 22 euro verkrijgbaar bij boekenbestellen.nl (ISBN-nummer 978-94-6406-523-7)


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.