Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Land van Ons start verkoop Nederlandse boekweitproducten

"Boekweit een reëel alternatief voor veeteelt"

Vanaf volgende week biedt coöperatie Land van Ons een aantal Nederlandse boekweitproducten te koop aan. Daarmee wil Land van Ons laten zien dat boekweitteelt een reëel alternatief kan zijn voor veeteelt. Met als bonus een toename van de biodiversiteit.

De boekweitproducten die in de webshop worden aangeboden zijn in Nederland geteeld bij Land van Ons en 7 andere boeren in Noord Nederland. Deels niet biologisch, deels biologisch, deel biologisch dynamisch. Op alle percelen wordt ecologisch geteeld zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. 

Foto: Land van Ons

Boekweit
Boekweit is een pseudograan, rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium. In de 19e eeuw was boekweit een van de drie grootste gewassen in Nederland. De langbloeiende nectarplant heeft weinig meststoffen nodig, is een lusthof voor bijen en andere insecten en de zaden zijn voedsel voor muizen en vogels. Met de komst van kunstmest rond 1850 verdween de boekweit. Daarmee ging een van de belangrijkste gewassen voor biodiversiteit verloren. In de plaats van boekweit kwamen aardappelteelt, grasland, mais en in Brabant boomkwekerijen. Sinds kort wordt boekweit weer in Nederland geteeld, de producten zijn afkomstig van zeven kleine akkers - totaal 30 ha - in Groningen en Drenthe.

Foto: Land van Ons

Minder afhankelijk van import
Oprichter en bestuursvoorzitter Franke Remerie: "Met het telen van boekweit in Nederland worden we minder afhankelijk van import en verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Op dit moment wordt 100% van de boekweitgrutten in Nederlandse winkels geïmporteerd uit China en Oost-Europa. De behoefte aan meststoffen van boekweit is een fractie van die van andere gewassen. Dit is goed voor het bodemleven en biedt een alternatief voor begrazing door koeien of paarden. Door boekweit te telen kan de achteruitgang van insecten en ander leven op landbouwgrond een halt worden toegeroepen. Bovendien is boekweit - een glutenvrije pseudograansoort - een teelt voor directe menselijke consumptie. Daarmee is het in grondgebruik ook nog eens veel efficiënter dan bijvoorbeeld grasland voor melkvee of mais voor veevoer."

Voor meer informatie:

Land van Ons
info@landvanons.nl
www.landvanons.nl

Publicatiedatum: