Eetbare coating om verspilling te voorkomen

IUV is een innovatieve start-up die in mei 2019 werd opgericht en zich richt op het onderzoek naar en de ontwikkeling, productie en commercialisering van moderne, duurzame verpakkingen. Het idee achter dit bedrijf gaat echter al terug tot 2011. 

"In 2011 zat ik op de middelbare school en tijdens de les zakelijk Engels had mijn docent het over voedselverspilling waarbij hij de data van de Voedsel- en Landbouworganisatie aanhaalde. Ik dacht bij mijzelf: waarom verwerken we afval eigenlijk niet tot iets nuttigs? Mijn opleiding verschafte mij de benodigde kennis en middelen om formules te bedenken met een praktische toepassing zoals de Columbus' Egg-technologie," vertelt Cosimo Maria Palopoli, directeur en oprichter van IUV (op bovenstaande foto met Maria Lucia Gaetani, technisch directeur en voedingsdeskundige). 

"Er werd geëxperimenteerd met de toepassing van essentiële oliën na de oogst. De proeven waren gericht op appelen, peren en aardbeien. Dit bleek niet genoeg te zijn, vandaar dat we overstapten op biopolymeren, een categorie moleculen die onttrokken wordt aan matrices van plantaardige, dierlijke, fossiele oorsprong of uit schimmels."

Columbus' egg is een basisformule die bestaat uit biobased, biologisch afbreekbare, composteerbare natuurlijke polymeren de de versheid, stabiliteit, houdbaarheid, smaak, kleur en het aroma van voedingsmiddelen behouden of verbeteren.

Met het Columbus' egg-systeem hoopt IUV de hoeveelheid plastic verpakkingen in de voedsel- en drankensector te verminderen en verspilling van voedsel tegen te gaan.

"Wat ons onderscheidend maakt, is het feit dat we één formule hebben die verschillende toepassingen heeft en die geschikt is voor zowel food- als non-foodproducten. De formule werd al gebruikt voor verse en gedroogde voedingsmiddelen. De formule wordt aangebracht als een eetbare, kleurloze, smaakloze en transparante coating. In sommige gevallen geven natuurlijke pigmenten wat kleur af maar de coating is altijd geur- en smaakloos."

 

Aanbrengen eetbare coating
Eetbare biologisch afbreekbare coatings zijn solide, elastische meerlaagse systemen die aangebracht worden door herhaaldelijke onderdompelingen. Technische specificaties, zoals het aantal lagen, de maat, dikte, kleur, aroma en smaak kunnen worden aangepast door gebruik van subproducten en afval uit de voedselverwerkende sector. Zij zijn op zich geen vorm van verpakking maar eerder een natuurlijke vervanging van additieven. 

"De Columbus' egg-technologie, verrijkt met extracten en afval, kan strategisch worden gepersonaliseerd en biedt met name  eindgebruikers (de verwerkende sector en consumenten) voordelen. Zo kan de houdbaarheid worden verlengd door de toevoeging van natuurlijke of synthetische antimicrobiële middelen die beantwoorden aan de huidige regelgeving. Daarnaast kan de coating verrijkt worden met functionele producten, zoals pro- en prebiotica, die het welbevinden van de consument ten goede komen."


Cosimo Maria Palopoli in het laboratorium.

In het geval van fruit kunnen we aardbeien bijvoorbeeld verpakken in een eetbare coating. Hetzelfde is mogelijk voor verse fruitsalades: gecoate vers gesneden en ready-to-eat fruitproducten kunnen zo worden verpakt.

Het merk Columbus' egg richt zich met name op bedrijven in de AGF-, zuivel-, brood en banket, vis en vlees- en drankensector maar ook op de retail en horeca. "In de toekomst zullen we ook proberen cosmetische en farmaceutische markten te bereiken."

Case study: mozzarella
"De eetbare coating wordt niet alleen gebruikt om de kwaliteit van het product op peil te houden maar biedt ook financiële voordelen, met name voor de export."

"Wij zijn er bijvoorbeeld in geslaagd om mozzarella goed te houden in deze coating zonder dat het product hoefde te worden ingevroren of gepekeld, wat doorgaans wel noodzakelijk is bij zuivelproducten. Er worden nog steeds proeven gedaan met verse voedingsmiddelen en de voorlopige resultaten wijzen op een verdubbeling van de houdbaarheid."

 

Voor meer informatie:
Email: info.iuvcompany@gmail.com 
LinkedIn: it.linkedin.com/company/iuv-company


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven