"Wij dachten meteen aan de melkman van vroeger"

Landelijke verpakkingsvrije boodschappendienst in de maak

Tholen – Pieter Pot wil een landelijke verpakkingsvrije boodschappendienst worden. Na een succesvolle uitrol in Rotterdam wil Pieter Pot door het hele land heen consumenten boodschappen laten doen zonder verpakkingen voor dezelfde prijs als in de reguliere supermarkt. Om de landelijke uitrol te kunnen gaan realiseren, initieerde Pieter Pot onlangs een crowdfundingscampagne. Die was zeker succesvol te noemen: het doelbedrag werd binnen 5 dagen gehaald. "De eerste investeringen kwamen van klanten van het eerste uur. De reacties bij het bezorgen zijn fantastisch, mensen zijn heel dankbaar. Velen waarderen het gemak dat ze niet meer naar verschillende winkels hoeven te gaan. Het gaat de mensen echt aan het hart, dat is mooi om te merken", vertelt Jouri Schoemaker.

Jouri staat (op deze foto letterlijk) achter de bakfiets.

Initiatiefnemers Martijn, Attila en Jouri kwamen op het idee om Pieter Pot te starten toen zij zelf merken hoe lastig het is om in Nederland boodschappen te doen zonder verpakkingen. Jouri: "De Nederlandse consument wil duurzamere keuzes maken, maar veel Nederlanders zijn toch gemakmensen. In 2015 werden met veel bombarie diverse verpakkingsvrije winkels geopend, maar die zijn inmiddels allemaal weer gesloten. Daarom wilden wij verpakkingsvrij boodschappen doen makkelijker maken." Een concept van vroeger zorgde voor de nodige inspiratie: "Wij dachten meteen aan de melkman van vroeger. Die bracht melk in de fles en neemt de fles weer mee terug. Op deze circulaire manier gaat Pieter Pot nu eigenlijk ook te werk. Wij nemen de lege potten weer mee terug."

Het huidige warehouse.

In januari werd gestart met een pilot vanuit Jouri’s huis. "Vervolgens hebben we in maart een klein warehouse ingericht in Rotterdam en onder de tijdelijke naam PuurBezorgd hebben we de laatste maanden zelf op de bakfiets de boodschappen bezorgd. Hiermee spreken we echt een groep early adopters aan. We bieden vrij veel producten aan, maar het blijft een beperkt assortiment aangezien het gaat om voorraadkastproducten en droge kruidenierswaren. We willen uiteindelijk een one-stop-shop worden en zouden onze potten graag gaan aanbieden in de reguliere supermarkt. Eigenlijk kun je zeggen dat we onderweg zijn naar het volledige gemak in verpakkingsvrij. En om hier als start-up naartoe te groeien willen we eerst de early adapters volledig gaan bedienen. Er staan 2.500 man op de wachtlijst."

Jouri bezorgt een krat.

Maar hoe wil Pieter Pot dit realiseren? "Het heeft geen zin om een enorme hoeveelheid fietsen aan te schaffen. We gaan voor 1 groot warehouse in Rotterdam, waarvoor we een samenwerking aangaan met een sociale werkplaats. Vanaf hier gaan we door het hele land heen bezorgen, net als een pakkettendienst. Fietskoeriers.nl zal in steden per bakfiets bezorgen en in de buitengebieden gaan we met UPS samenwerken. Hiervoor hebben we een livecycle analyses uitgevoerd. Hieruit bleek het volgende: zelfs als je in 'the middle of nowhere' woont en je krijgt je boodschappen bezorgd met een niet-elektrisch busje van UPS, dan is je voetafdruk nog steeds lager dan wanneer je verpakt boodschappen gaat doen. Zelfs als het gaat om gerecycled karton."

Alle producten bij Pieter Pot zijn in een biologische en een niet-biologische variant verkrijgbaar. Ook dat is een bewuste keuze, benadrukt Jouri: "We willen de consument het gemak bieden en zijn/haar keuzes respecteren. Als het om klimaatimpact gaat, weten wij ook niet zeker of biologisch altijd beter is. De helft van onze omzet komt uit biologisch. Daaruit kunnen we wel concluderen dat een groot deel van onze klantengroep de voorkeur geeft aan biologisch. We bieden een aantal merken aan en kopen een deel in bulk in. Voor de bulkproducten werken we onder meer samen met IDorganics."

Voor meer informatie:

Jouri Schoemaker
Pieter Pot
06 36301265
jouri@pieter-pot.nl  
www.pieter-pot.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven