"Wij werken samen met meer dan 150 kleinschalige telers"

Start-up brengt Ethiopische bio-AGF naar de Europese markt

Tholen - De eerste EU bio-gecertificeerde groententeler van Ethiopië brengt in de winter bonen naar de Europese markt. GreenPath is een start-up die bio-producten van kleinschalige Ethiopische telers naar de Europese markt brengt. "Wij werken samen met meer dan 150 kleinschalige telers die op meer dan 80 hectare biologische groenten en fruit telen. Dit doen zij in het district Butajira, in het vruchtbare zuiden van Ethiopië", vertelt Ele Grower, sales manager bij GreenPath. GreenPath levert al op regelmatige basis producten in Nederland. En dit jaar is het bedrijf voor de Duitse markt een exclusief partnerschap aangegaan met ElbeFruit. Momenteel zijn er groene bonen en vers gesneden kruiden verkrijgbaar. Begin 2020 beginnen ze met chilipepers en avocado.GreenPath is in 2015 opgericht door voormalige medewerkers van het 'Agricultural Transformation Agency' (overheidsinstantie). "GreenPath was de eerste gecertificeerde biologische producent van groenten en fruit in Ethiopië. We gaan verder dan alleen het biologische label. De telers die voor ons werken, telen op een derde tot de helft van hun land groenten en fruit en wij leiden hen op zodat ze de biologische certificering van de Europese Unie kunnen verkrijgen."De telers ontvangen bovendien krediet voor zaden en belangrijker nog, markttoegang. "Een groot deel van de telers heeft alles wat nodig is om producten van exportkwaliteit te telen. Het probleem is eigenlijk het gebrek aan verbindingen met de wereldmarkten." Een gemiddelde afstand van 44 kilometer tot de dichtstbijzijnde weg houdt veel telers en hun producten geïsoleerd. "Via koopovereenkomsten wil GreenPath de kloof overbruggen tussen de kleinschalige Ethiopische telers en de bewuste consumenten in Europa, de VS en het Midden-Oosten. Ook willen we hen helpen om de productiviteit te verhogen en kijken hierbij ook naar de klimaatbestendigheid van het bedrijf en milieupraktijken."

Elke teler krijgt ten minste om de drie weken een medewerker van GreenPath op bezoek. Dan krijgen ze advies over gewasselectie en bedrijfsbeheer. De belangrijkste producten zijn meerjarige gewassen, zoals avocado en kruiden. Ook is er veel aandacht voor biodiversiteit en gewasrotatie, zo geeft Ele aan. "Op elk bedrijf worden minimaal vier verschillende gewassen geteeld, omdat een gevarieerd aanbod de telers beter beschermt tegen verschuivingen in zowel markten als het weer."

GreenPath is er van overtuigd dat de toekomst van de Ethiopische landbouw vooral bij kleine boeren ligt in plaats van bij grootschalige commerciële bedrijven. Ook is de bio-certificering een must voor de organisatie. Ele: "We ondersteunen de mensen om op hun eigen land te telen, waar ze altijd gewoond hebben." GreenPath zegt dat hun telers de laatste paar weken gemiddeld 32 birr (1,01 dollar) per kilo product hebben ontvangen, ongeveer twee keer zoveel dan wat een teler zou ontvangen die geen partner is van GreenPath.

Voor meer informatie:

Ele Grower
GreenPath
+251 977321263 (bellen)
+44 7947521952 (voor WhatsApp)
ele@greenpathfood.com 
www.greenpathfood.com 

En voor aanvragen vanuit Duitstalige landen:

Edgar Günther
ElbeFruit
Hauersweg 2
22303 Hamburg (Duitsland)
Mobiel: +49 15751751475
Kantoor: +49 40299964304
edgar@elbefruit.eu  
www.elbefruit.eu 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven