Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kersentelers vrezen Suzuki-fruitvlieg en eisen snelle handeling

"Het is, heel snel, erop of eronder voor de Nederlandse kers"

De Tweede Kamer wil dat de Nederlandse kersentelers toch de beschikking krijgen over de bestrijdingsmiddelen Exirel en Tracer om de suzuki-fruitvlieg effectief te bestrijden. LNV-minister Adema, die deze middelen eerder niet langer toestond, gaat nu op zoek naar een oplossing voor de kersentelers, zo meldt WUR.

WUR-onderzoeker Herman Helsen heeft ruim tien jaar onderzoek gedaan aan de suzuki-fruitvlieg, Drosophila suzukii. Hij gaat zich niet mengen in het politieke debat, maar zegt wel: "Kersentelers hebben een serieus probleem zonder deze middelen."

De suzuki-fruitvlieg is een invasieve plaag. De fruitvlieg liftte in 2008 mee in vers fruit uit Azië naar Europa en de Verenigde Staten en komt sinds 2012 in Nederland voor. De vrouwtjes leggen hun eieren in zacht fruit zoals kersen, aardbeien, frambozen en bessen. Dat doen ze niet alleen bij de Nederlandse fruittelers, maar ook in zacht fruit in (volks)tuinen en de natuur. Het vochtige Nederlandse klimaat, met zijn zachte winters en milde zomers, is ideaal voor de suzuki, zegt Helsen.

"Het is, heel snel, erop of eronder voor de Nederlandse kers"
Onderwijl kwamen Erik Vernooij en Caroline van der Plas op dinsdag 30 april bij Op1 om te vertellen over de problemen met de Suzuki-fruitvlieg en de mogelijke gevolgen als er geen vrijstelling wordt gegeven voor Tracer en Exirel. Bekijk hier de aflevering vanaf 45.30.

Onder telers is inmiddels sprake van urgentie. Minister Piet Adema moet deze week over de brug komen om de kersenteelt in Nederland te redden zeggen fruittelers, zo schrijft het AD. Anders krijgt de zeer schadelijke suzuki-fruitvlieg vrij spel in de Betuwse boomgaarden, vrezen de telers. "Nu moet de minister heel snel handelen. Als we binnen een paar weken die bestrijdingsmiddelen tegen de suzukivlieg niet mogen gebruiken is het te laat. Nog in mei vliegen die suzuki's uit en gaan ze eitjes liggen in de kersen", zo stelt kersenteler Arie Hakkert.

"Normale fruitvliegjes zijn voor ons het probleem niet, die komen af op overrijp fruit. Maar die suzikivliegjes leggen hun eitjes in kersen die nog net niet rijp zijn, als ze net een beetje rood gaan kleuren. Dat kan in de loop van mei al het geval zijn. Niemand wil toch een kers met een larf erin?"

Ook De Gelderlander meldt dat er veel zorgen zijn. Gaan ze de strijd met de suzuki-fruitvlieg dit jaar verliezen, of mogen ze van minister Piet Adema tóch bestrijdingsmiddelen inzetten tegen deze Aziatische kersenvreter, zo schrijft de krant. "Ik heb net het bedrijf overgenomen, snap je mijn angst?", zegt Willie Bouwmans. "Je kunt ook niet van de een op de andere dag zeggen dat je niet meer op benzine of diesel mag rijden. Dat alleen nog een elektrische auto is toegestaan. Daar moet je dan wel geld voor hebben."

Publicatiedatum: