Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob van den Dool, oprichter Yumeko

"Gesprekken over misstanden in de textielindustrie gaan eigenlijk altijd over kleding"

Yumeko verduurzaamt de beddengoedindustrie. Dat deden ze al door lakens van biologisch katoen te produceren en een eigen duurzame donsketen op te zetten. Sinds kort is daar een product aan toegevoegd: gerecyclede donzen dekbedden en kussens.

Niet alleen kleding
Oprichter Rob van den Dool vertelt waarom hij Yumeko oprichtte. “Gesprekken over misstanden in de textielindustrie – pesticidengebruik bij katoen, slechte arbeidsomstandigheden, vervuilend verfproces – gaan eigenlijk altijd over kleding. Terwijl in een dekbedovertrekset toch echt zo’n zeven keer meer katoen zit dan in een T-shirt. Maar beddengoed ligt in je slaapkamer; anderen krijgen het nauwelijks te zien. Dat maakt het minder snel een gespreksonderwerp, terwijl het een miljardenindustrie is.”

Nu is het tijd voor de volgende stap: een circulaire slaapkamer. Elk dekbed of laken zou gemaakt kunnen worden van gerecycled bedtextiel. Voor het ene product is dit makkelijker dan het andere. Zo is het bijvoorbeeld nog best een uitdaging om katoen goed te recyclen voor beddengoed. Van den Dool: “Je hebt lange draden nodig van het materiaal om het zacht te maken. En gerecycled katoen bestaat uit korte draden. Daar zijn we dus nog mee bezig.”

Gerecycled dons
Yumeko startte dit jaar met het recyclen van dons. Juist omdat dons veel kost om te produceren. “Veel mensen willen een lekker donzen dekbed, maar realiseren zich niet waar het vandaan komt en dat er vaak levende eenden voor worden kaalgeplukt”, geeft Van den Dool aan. Daarom zette Yumeko zelf al een keten op voor eerlijk en duurzaam dons, want een goed keurmerk hiervoor bestond nog niet.

En nu dus het gebruikte dons recyclen. Dat is een mooie stap naar een volledig circulaire slaapkamer volgens de ondernemer, omdat het dons uit dekbedden nu in de verbrandingsoven verdwijnt. Yumeko verzamelt het allerzachtste dons, dat ze uit weggegooide dekbedden, jassen en kussens halen. Daar maken ze nieuwe luxe dekbedden mee onder het label Renew. Kopers van zo’n dekbed kunnen hun oude dekbed gratis insturen om te laten recyclen. Tot nu toe zamelde Yumeko 32,3 kilo dons in. Omgerekend kunnen daar weer zo’n 58 kussens mee worden gevuld. En zo zet Yumeko de eerste stappen richting een circulaire slaapkamer.

Voor meer informatie: www.yumeko.nl

Bron: Triodos Bank

Publicatiedatum: