Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Je ziet aan de uitstraling van de werknemers dat het een prettige werkomgeving is"

Bo Weevil bezoekt bio-katoenproducent in India

In juli 2019 bracht Iris Komen, eigenaar van Bo Weevil, een bezoek aan de producent van hun tassen en zakjes in Mumbai, India. En aan de drukker die deze voor de klanten van Bo Weevil personaliseert. "Drie dagen vol indrukken in een land vol contrasten, waarin we opnieuw zagen wat bio-katoen voor mensen kan doen", verrtelt Iris.

"Geweldig om te zien hoe het bedrijf is gegroeid en hoe er gewerkt wordt." Iris kreeg een warm welkom van Mr. Malkani en zijn medewerkers. "In de productie werken nu 95 mensen – 20 meer dan bij ons vorige bezoek in 2016. Dankzij technologische ontwikkelingen zijn er bovendien veel meer mogelijkheden bijgekomen, bijvoorbeeld voor recycling. Daar gaan we ons nog verder in verdiepen.
Beter dan dit kun je het niet hebben in een atelier in India. Het is er koel en schoon, er zijn normale werktijden en er wordt fatsoenlijk met mensen omgegaan."

Iris: "Je ziet aan de uitstraling van de werknemers dat het een prettige werkomgeving is. Eén van de dames op kantoor werkte tot voor kort zelf bij GOTS en kent dus alle ins en outs van deze standaard. Dat merk je. Bij het bezoek aan de drukker van onze customizing-orders – ook GOTS-gecertificeerd – was ik vooral onder de indruk van de precisie waarmee ze te werk gaan. Elk tasje wordt op de millimeter in positie gelegd en vastgezet voor het zeefdrukken. Er zijn machines waar grotere aantallen mee gedrukt kunnen worden, maar voor kleinere orders wordt er ook nog op een lange tafel met losse ramen gedrukt. Prachtig om te zien."

"Maar niet alles was positief… Wat ik opnieuw echt schokkend vond, was de armoede in Mumbai. Gehandicapte mensen die door hun familie op straat worden gelegd om te bedelen, maar waar iedereen vervolgens met een grote boog omheen loopt. Kindjes die op straat leven, met alleen maar een T-shirt aan... Wat voor toekomst hebben die?"

Hoewel India een van de snelst groeiende economieën ter wereld is, zijn de verschillen in welvaart nog steeds enorm. Het creëren en stimuleren van een middenklasse wordt gezien als een belangrijke oplossing om mensen economisch én maatschappelijk vooruit te helpen.

"Ik wil graag de mogelijkheden onderzoeken om daar samen met onze producent nog meer aan bij te dragen", besluit Iris. "Al is het maar op kleine schaal in een land met zoveel inwoners."

Een mooi voorbeeld van hoe snel dingen positief kunnen veranderen, is medewerkster Ruchita (24). Zij leidde Iris rond door haar wijk: een vissersdorp met een hechte gemeenschap waar een toerist anders niet zomaar binnenkomt. Haar vader is visser, maar zij wilde iets anders. Ze doorbrak de traditie, is accountancy gaan studeren en werkt nu met veel plezier op de financiële afdeling. Zo kan het dus gaan binnen één generatie! 

Voor meer informatie: www.boweevil.nl 

 

Publicatiedatum: