Minder verspilling met kleinere groente

Kleinere huishoudens hebben behoefte aan kleinere groente om zo minder voedsel te verspillen. Daarbij groeit de vraag naar biologisch en onverpakt. Dit laat onderzoek van groenten- en fruitdistributeur The Greenery en groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan zien. Deze consumentenbehoeften zijn uitgewerkt in een retailconcept met een kleiner formaat groente voor o.a. spitskool, kropsla en broccoli . Recent is er een pilot gestart met de verkoop van deze groente in de nieuw geopende Jumbo Foodmarkt in Leidschendam.

Consumentenonderzoek, uitgevoerd door The Greenery en Rijk Zwaan, laat zien dat kleinere groente een manier kan zijn om minder groente te verspillen. Beide bedrijven zijn de uitdaging aangegaan en brengen nu als pilot een assortiment van zo’n 20 kleinere groenten, waaronder spitskool, broccoli en sla, op de markt. Deze groente heeft niet alleen een kleiner formaat dan de standaard variant, maar is ook nog eens biologisch en onverpakt verkrijgbaar. Dit nieuwe groenteconcept wordt ‘Little & Fresh’ genoemd. De verwachting is dat de pilot snel uitbreidt.

Kleine groenterassen
Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan zet al een aantal jaar in op de ontwikkeling van kleinere groentenrassen. “Het klinkt misschien eenvoudig om kleinere groente te ontwikkelen, maar niet elk groentenras is hiervoor geschikt. Bovendien willen telers, retailers en consumenten een uniform product. Met veredeling hebben wij een aantal groenterassen kunnen ontwikkelen die voldoen aan alle eisen en kleiner zijn. Op deze manier spelen we in op de consumentenbehoefte en hoeven consumenten hopelijk minder groente weg te gooien”, vertelt Heleen Bos, Specialist Marketing Organics bij Rijk Zwaan.

Uniek ketenproject
The Greenery werkt vraag gestuurd en verbindt partijen in de keten. “Samen met Rijk Zwaan en de telers van Naturelle hebben we een uniek ketenproject opgezet waarbij de gehele keten, van zaadleverancier tot en met de consument, is aangesloten. Naast alle inzichten geeft dit ook veel energie,” geeft Harm-Jan Eikelenboom, Marketing Manager bij The Greenery trots aan. “Met ‘Little & Fresh’ willen we een verdere bijdrage leveren aan het verhogen van de consumptie van biologische groenten en fruit en het verduurzamen van onze samenleving. Het concept wordt de komende periode verder geoptimaliseerd aan de hand van de reacties van de consumenten en de inzichten uit de keten.”

Meer informatie:
Harm-Jan Eikelenboom
The Greenery
Telefoon 0180 648 876
h.eikelenboom@thegreenery.com 

Heleen Bos
Rijk Zwaan
Mobiel 06 10 17 18 09
h.bos@rijkzwaan.nl 

Peter Polak
Naturelle
Telefoon 0180 657 218
p.polak@thegreenery.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven