Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Interactief museum voor duurzame mode-innovatie geopend

Wist u dat een T-shirt gemiddeld 14.000 kilometer aflegt voor het bij u in de kast ligt? Dat is niet bepaald duurzaam. In het gratis Fashion for Good Museum (Rokin) leert u hoe u bewust kleding kunt kopen.

Ook in de mode-industrie begint het besef door te dringen dat er iets moet veranderen. Het maken en vervoeren van kleding kost ongelofelijk veel grondstoffen en energie. Voor de teelt van niet-biologisch katoen zijn duizenden liters water en een enorme hoeveelheid schadelijke kunstmest en pesticiden nodig. 20 procent van de watervervuiling wereldwijd wordt veroorzaakt door het verven, wassen en bewerken van textiel.

Zelf bijdragen
Fashion for Good legt uit hoe u zelf kunt bijdragen aan een duurzamere mode-industrie. Dit ‘eerste interactieve museum voor duurzame mode-innovatie’ geeft onder meer inzicht in wat het kost aan energie en arbeid om kleding te maken. Tijdens de expo kunt u met een interactieve armband aangeven welke stappen u zelf wilt zetten om modebewuster te worden. Bijvoorbeeld: ‘Ik neem altijd mijn eigen tas mee als ik ga winkelen’ of: ‘Ik was voortaan minder vaak en minder warm’. Die stappen kunt u aan het einde van de tentoonstelling naar uzelf mailen.

Verder ziet u er voorbeelden van mode-innovaties. Op het gebied van grondstoffen, zoals afbreekbaar textiel gemaakt van paddenstoelwortels en garen gemaakt van afval. Maar ook op het gebied van bewerken en verwerken van gebruikte kleding. Bezoeker Katy zegt na het zien van de expositie: "Ik koop voortaan alleen nog tweedehands kleding en ga alles koud wassen."

Gratis te bezoeken
U kunt het Fashion for Good Museum elke dag vanaf 11:00 uur gratis bezoeken. Adres: Rokin 102, vlakbij de Spuistraat. De meeste teksten zijn in het Engels, maar er zijn ook Nederlandse gidsen die u meer kunnen vertellen: www.fashionforgood.com.

Publicatiedatum: