Team Croptimizer winnaar Hackaton Korte Ketens

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart vond de Korte Keten Hack Food Valley plaats. Aan de hand van vijf challenges hebben 5 teams 32 uur gewerkt aan prototypes en concepten rondom het thema van korte ketens en circulaire voedselsystemen. Als winnaar kwam team Croptimizer uit de bus, welke werkte aan de challenge van Herenboeren Nederland over het vraaggericht inrichten van hun teeltplan. Het team won een geldprijs beschikbaar gesteld door ICT Campus, en een 3 daagse accelerator van KPN.

Transitie naar automated pixelfarming
De tool van winnend team Croptimizer voorziet de boer gedurende het teeltseizoen continu van advies over ‘de best next crop’. In de transitie van monocultuur naar (automated) pixelfarming wordt de handelingsvrijheid en flexibiliteit van een boer zo een Unique Selling Point. Croptimizer bevraagt externe databases, hanteert een slim filter en een scoresystematiek. Zo houdt de tool rekening met de belangrijkste variabelen (groeiseizoen, vraag type gewas, vraag per mond) de boer op maat advies leveren.

Winnaars Korte keten Hack: Team Croptimizer! vlnr: Shanglin Yang, Daan Rutten, Dirk-Jan Kloet, Michiel Wesseling, Armand Sol en Paul van Zoggel, jurylid Henk Kievit (niet op de foto: Arjan Haring, Henk Huijgen)

Unanieme uitslag
De jury was unaniem in haar oordeel dat deze oplossing niet alleen een antwoord was op de initiële vraag van Herenboeren, maar voor heel veel korte keten-initiatieven een oplossing biedt. Croptimizer helpt de teler om vraaggericht te werken en mismatch tussen vraag en aanbod tijdens het teeltseizoen zoveel mogelijk te vermijden. Bijzonder ook is om te vermelden dat het team voor een belangrijk deel bestond uit afgevaardigden van partners van het DataLab Agrifood, met betrokken partners als JADS, de Grow Campus en de Has Den Bosch.

De Food Valley hackathon was een initiatief van de gemeente Barneveld, handelshuis DO-IT, zorgboerderij ‘t Paradijs en gebiedscoöperatie O-gen. 

Voor een uitgebreid verslag, zie https://www.farmhack.nl/resultaten-korte-keten-hack/.

Voor meer informatie:

DO-IT
Hermesweg 7
3771 ND Barneveld
085 4870487
info@organic.nl
www.organic.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.