Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stijging GOTS gecertificeerde bedrijven van 14,6% in 2018

Het aantal bedrijven dat gecertificeerd is volgens de Global Organic Textile Standard (GOTS) is in 2018 met 14,6% gestegen. De grootste groei werd in Bangladesh gezien.

GOTS certificering dekt het verwerken van gecertificeerde bio-vezels in de hele aanbodketen, van plantage tot eindproduct. Het aantal gecertificeerde bedrijven steeg naar 5.760 vanaf 5.024 het jaar ervoor.

De gecertificeerde bedrijven liggen over 64 landen verspreid. Volgens GOTS waren de landen met de meeste groei Bangladesh (29%), Noord-Amerika (25%) en Pakistan (23%). Zuid-Korea liet ook een stijging van 23% zien. India, Bangladesh en Turkije hebben het hoogste aantal bio-gecertificeerde vezelverwerkingsfabrieken.

Er was ook een stijging van 13% in het aantal goedgekeurde chemicaliën op de GOTS Positive List. Deze lijst bevat handelsnamen van goedgekeurde chemicaliën die door textielverwerkers gebruikt moeten worden voor hun GOTS gecertificeerde productie.

Claudia Kersten van GOTS: "Het stijgende aantal gecertificeerde bedrijven komt overeen met de algemene wens om duurzaamheidsproblemen op te lossen. Het bevestigt dat GOTS een onderdeel van de oplossing vormt. Bedrijfsleiders gebruiken GOTS als risicomanagementtool  en als marktmogelijkheid. Consumenten waarderen de traceerbare certificering van de plantage tot aan het eindproduct."

GOTS werd ontwikkeld door de Organic Trade Association, de Japan Organic Cotton Association, de International Association Natural Textile Industry en de Soil Association om een mondiaal erkende standaard te definiëren die de bio-status van textiel door de hele keten garandeert.

De vrijwillige mondiale standaard dekt het hele proces na de oogst (waaronder spinnen, breien, weven, verven en verwerken) van textiel dat met gecertificeerde bio-vezels (zoals bio-katoen en bio-wol) gemaakt wordt volgens milieu- en sociaalvriendelijke criteria. Het eisenpakket omvat een verbod op het gebruik van GMO’s, gevaarlijke chemicaliën (voor verf en formaldehyde), kinderarbeid en een strenge behandeling van afvalwater.

Publicatiedatum: