Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
MOMA verwerkt melk van en op bio-boerderij

De melkboer komt terug in Amsterdam

Vanaf vrijdag 15 juni komt de melkboer weer terug in het Amsterdamse straatbeeld. Ondernemer en melkboer Marten Verdenius van MOMA rijdt vanaf dan wekelijks langs de pleinen van Amsterdam om verse melk en zuivel uit te venten vanuit zijn klassieke R4-melkauto. In een straal van 12 kilometer rondom de stad produceren zo'n 200 boeren wekelijks bijna 1.500.000 liter melk. Dit is meer dan genoeg om heel Amsterdam van zuivel te voorzien. Toch vindt nog geen 0,5% van deze melk direct zijn weg naar Amsterdam. MOMA Liquid Landscape wil hier verandering in brengen.

De 'nieuwe' melkwagen.

De melkboer in de stad

De melkboer anno 2018 brengt niet alleen melk naar de stad, maar vormt ook een brug tussen stad en platteland, aldus Verdenius. "Ik wil het verhaal van boer, dier en landschap terugbrengen in de stad en zo betrokkenheid creëren bij ontwikkeling van het landschap rondom Amsterdam." MOMA levert al verse en lokale melk aan verschillende horeca in de stad en wil met de nieuwe melkwagen ook inwoners van de stad de mogelijkheid bieden om verse melk met een verhaal te kopen.

De achterdeur van de R4-melkauto.

Het landschap rondom Amsterdam

Melk en landschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Grasland en koeien domineren de groene omgeving van Amsterdam. Waar dit landschap vroeger gedeeld werd met weidevogels en kleurrijke kruiden, wordt het steeds meer een monocultuur van Engels raaigras met één koeienras: de zwartbonte Holstein. "De anonieme wereldmarkt erkent maar één waarde: de economische. Door een directe relatie tussen stad en platteland te leggen ontstaat er ook ruimte om de culturele en ecologische waarde van melk te erkennen", aldus Verdenius. "Met de melk van MOMA bemachtig je in feite een stukje vloeibaar landschap en neem je een aandeel in het landschap rondom Amsterdam."


Schilderachtige polder.

MOMA verwerkt melk van en op biologische boerderij de Groene Griffioen in Weesp. De familie Griffioen runt deze boerderij met commitment voor duurzaamheid en kringlooplandbouw. Ze werken met een robuust koeienras dat goed in de biologische bedrijfsvoering past en sluiten zoveel mogelijk kringlopen op de boerderij. Daarnaast zoeken ze het contact met de consument actief op.

Waar kun je de melkboer vinden?

De melkboer start zijn ronde op vrijdag 15 juni in de Pijp en Rivierenbuurt. Met om 13:30 uur een feestelijke start bij Scandinavian Embassy. De eerste 568 pintjes melk (á 568 milliliter) op vrijdag en zaterdag worden door de melkboer getrakteerd, dus wees er snel bij! Vanaf het Sarphatipark maakt de melkboer zijn ronde door de oude Pijp, onder andere langs het Gerard Douplein en de Hemonylaan. Om 15:00 start de ronde door de nieuwe Pijp vanaf Massimo Gelato. Vanaf 16:00 is de melkboer in de Diamant- en Rivierenbuurt te vinden. Zaterdag 16 juni rijdt de melkboer door Amsterdam Oost vanaf wijnbar 4850 in de Camperstraat. De melkboer neemt op zijn route melk, yoghurt, ayran, hangop, chocolademelk en kaas mee. (zie www.moma.amsterdam voor de exacte routes).

Voor meer informatie: www.moma.amsterdam.nl
Publicatiedatum: