Biosanare en Maraîcher de Gérone

Spanje: bioteelt in het bos

Hafedh Akrout Omri en zijn vrouw Ester Sanahuja Redondo zijn de managers van het Spaanse Biosanare. Biosanare werd opgericht in 2006 en heeft zich gespecialiseerd in de teelt en verwerking van biologische producten, zoals augurken, gedroogde tomaten, artisjokken in conserven en witte asperges. "Het is altijd al lastig geweest om goede biologische groente voor een redelijke prijs te vinden. Daarom zijn we begonnen met een landbouwbedrijf op een terrein dat we in 2016 vlak naast het vliegveld van Girona aantroffen," zegt Hafedh.

Het terrein staat bekend als "Maraîcher BIO de Gérone" (biologische tuinier van Girona) en wordt beheerd door Mounir Bouhelel. Mounir is ook verantwoordelijk voor de productie en voor de marketing. "Om niet overgeleverd te zijn aan de grillen van bepaalde telers, hebben we besloten om zelf onze artisjokken en tomaten te telen. Tijdens de zomer telen we alles wat we nodig hebben. Tijdens de winter exporteren we onze oogst."

95% van alle Biosanare-producten zijn bestemd voor de export. "Onze belangrijkste activiteiten richten zich op de Franse markt," zegt Hafedh. "We hebben ook wat klanten in Californië en om de zoveel tijd werken we zelfs samen met onze vertegenwoordiger in Japan." 

Maraîcher BIO de Gérone is een terrein van 36 hectare, dat zich in een bosrijke omgeving bevindt. "Op deze 36 hectare reserveren we 10 hectare voor glastuinbouw. De rest blijft bos, zodat we de biodiversiteit in stand kunnen houden. We hebben op dit teeltbedrijf echt alles wat we nodig hebben. Er zijn lieveheersbeestjes, vogels en kikkers. Op dit moment hebben we vijf hectare aan gecertificeerd biologische teeltgrond, waarop we prei en paarse knoflook telen," zegt Mounir.


Toerisme
Het terrein is een speciale omgeving, omdat het officieel bekend staat als rustplaats. "We zijn bezig met de restauratie van het oude Catalaanse huis op het terrein, zodat we hier bezoekers kunnen ontvangen," zegt Mounir. "In de toekomst gaan we hier ook dieren als paarden en kippen houden."


Het oude Catalaanse huis

"Wat de landbouw betreft gaan we biologisch gezien zoveel mogelijk diversificeren, zodat we het risico op ziektes zoveel mogelijk kunnen beperken. Dit jaar telen we prei, maar volgend jaar telen we iets anders. We werken volgend jaar met aromatische kruiden en amandelen."De groente die door Maraîcher BIO de Gérone wordt geteeld, is bedoeld voor klanten die zoeken naar een authentieke biologische benadering. Mounir heeft zelf ook veel ervaring met de biologische teeltsector. "We willen zoveel mogelijk in de geest van biologische teelt werken. We zijn elke dag op het terrein aanwezig. We onderhouden het terrein en we luisteren er als het ware naar. We maken geen gebruik van plastic en oogsten kruiden met de hand."

"We hebben erg smakelijke rassen in ons assortiment. De consumenten van winkels waar onze prei wordt verkocht, willen niets anders dan onze producten. Ze zeggen dat onze prei een bepaalde smaak heeft die ze erg fijn vinden. De biologische markt is erg veeleisend, maar we willen ook een veeleisende klantenbasis aanleggen. We benaderen vandaag de dag ook restaurants."Mounir: "In Frankrijk is de vraag naar biologische producten pas tien jaar geleden echt goed op gang gekomen. De Spaanse markt zal binnenkort ook meer vragen naar biologische AGF, net als Portugal. De toekomst van de biologische teelt ziet er erg interessant uit."

Voor meer informatie:
BIOSANARE
Hafedh Akrout Omri
Ester Sanahuja Redondo
Maraîcher BIO de Gérone
Mounir Bouhelel 
00 34937812553


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.