Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duurzame tassen van bedrijfsafval

"Vroeger heette het nog geen slow fashion"

Tholen – De afgelopen twee jaar stond ze vooral voor de klas, maar inmiddels kun je Ellen Willink weer volop in haar atelier vinden, waar ze zich bezighoudt met haar grote passie: het ontwerpen van kleding. Voorheen werkte ze voor haar kleding veel met duurzame materialen als biologische katoen, hennep en tricots. Nu zijn het vooral haar zelfontworpen tassen van gerecyclede accessoires die in trek zijn. "Ik werk in feite met bedrijfsafval", lacht Ellen.


Textieloverblijfselen krijgen tweede leven

Ellen richt zich met haar tassenlijn 'Tas met boodschap' vooral op de B2B-markt. Textieloverblijfselen die voor particulieren een emotionele waarde vertegenwoordigen, maar voor hun oorspronkelijke doel niet meer gebruikt worden, weet ze te verwaarden als tas: "Je kunt het zo gek niet bedenken. Tassen met opdrukken van platenhoezen, zoals nu voor de TOP 2000. Of van kleurrijke vlaggen van sportclubs: vaak zijn die maar één keer gebruikt. Daarvan kun je dus heel goed tassen maken waar sporters bijvoorbeeld hun schoenen in kunnen opbergen." Buiten de hand- en schoudertassen doen ook de opvouwtasjes het goed. "Handig, aangezien je in winkels geen tasjes meer meekrijgt en je op deze manier altijd een tasje op zak hebt."

Meer erkenning voor slow fashion

Het gebruik van biologische materialen is niet zozeer een speerpunt. Het gaat Ellen meer om het belang van recyclen. Wel erkent ze dat biologische stoffen vaak sterk zijn en daardoor duurzamer in gebruik. "Ze zijn duurder, maar dat kun je rechtvaardigen doordat de kleding vaak meerdere seizoenen mee gaat. Het is slow fashion pur sang." Oftewel, modellen waarbij al tijdens het ontwerp rekening wordt gehouden met gebruik voor de lange termijn: de meer tijdloze kleding. "De fast fashion van de ketens is voor de kleinere ontwerpers niet bij te houden. Die tonen om de paar weken een nieuwe collectie. De langzamere mode heeft dan ook mijn voorkeur. Nu heet het slow fashion, maar het grappige is: ik deed altijd al aan slow fashion. Hiervoor had ik een eigen winkel met kleine collecties, maar toen heette dat nog niet zo. Nu is de wereld wakker geworden."


Tassen bij Sus & So in Hilversum (links) en FairPlaza in Culemborg (rechts).

Ontwerpen op opdrachtbasis

Bedrijven of particulieren die materiaal willen recyclen en daar een mooi en bruikbaar aandenken voor terug willen, kunnen bij Ellen terecht. Ze ontwerpt op opdrachtbasis en vindt het leuk om te peilen waar haar klanten behoefte aan hebben. Het productieproces brengt ze onder bij een sociale werkplaats in Nederland of in haar eigen atelier, waar ze werkt met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Aard van het beestje

Momenteel staat haar kledingdesign op een laag pitje, maar Ellen sluit niet uit dat ze dat weer op zal pakken. "Die tassen hebben zich nu meer dan bewezen. Maar als ontwerper wil je af en toe toch weer iets nieuws… Dat zit nu eenmaal in de aard van het beestje."

Voor meer informatie:
ellen.willink@gmail.com
www.ellenwillink.nl