Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De vorming van een nieuwe drie-eenheid

"Fairtrade-minded mensen hebben vaak wel iets met bio en vegan"

Tholen – Van meet af aan is fairtrade een speerpunt van textielgroothandel en webwinkel Lotika uit Culemborg. Lotika begon in 2007 met Fair trade schoenen van het merk Ethletic, gemaakt van Max Havelaar-gecertificeerd katoen en FSC-gecertificeerd rubber uit Sri Lanka voor de schoenzolen. De schoenen hebben nu ook het Vegan-keurmerk, omdat Ethletic voorstaat dat er geen dierenleed plaatsvindt bij de productie van schoenen.

Sinds kort mag het ondergoed en lingerie van het merk Comazo naast het GOTS- en Max Havelaar-keurmerk ook het predicaat vegan dragen. "Er is duidelijk meer belangstelling voor duurzame textiel. Met name schoenen doen het goed. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de misstanden in de kledingindustrie. Een duurzaam gefabriceerd kledingstuk hoeft lang niet zo veel meer te kosten. Uiteindelijk gaat het grootste budget van de bekende namen op aan reclame-uitingen, niet zozeer aan het fabricageproces", vertelt eigenaresse Jeannine Durwael-Mathy.Lotika is distributeur van Ethletic, een uit Duitsland afkomstig schoenenmerk met een productiefaciliteit in Pakistan, waar eveneens voetballen worden vervaardigd. Het biokatoen komt uit India, het fairtrade rubber van de zool uit Sri Lanka. Daarmee creëert Ethletic voor lokale rubberboeren en katoenproducenten nieuwe afzetmogelijkheden. Vanuit Pakistan worden de schoenen verscheept naar Duitsland, distributiepunt voor andere Europese landen en de Verenigde Staten. Athletic biedt haar medewerkers en producenten een stabiele ondergrond, gericht op de verbetering van hun levensomstandigheden aan de hand van trainingen en een ruim aanbod van basisvoorzieningen, zoals een eigen ziekenfonds voor de medewerkers en hun gezin in Pakistan, de aanleg van een elektriciteitsnetwerk en stromend watervoorzieningen op de rubberplantage en het dorp in Sr Lanka.Alle schoenen dragen het vegan-label. Voor velen is het dan meteen duidelijk dat er bij het vervaardigen van de schoenen geen leer wordt gebruikt. "Weinigen weten echter dat er voor bepaalde verfstoffen normaal gesproken ook dierlijke producten worden gebruikt. Zo wordt de kleur rood gewonnen uit de schildluis. Van deze praktijken distantiëren we ons", legt Jeannine uit. Ze geeft aan dat de veganistische lifestyle steeds meer opgang maakt, ook onder diegenen die zichzelf niet als vegan bestempelen.

Naast de sneakers van Ethletic verkoopt Lotika in haar webwinkel ook ondergoed, lingerie, sokken, tops en truien van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen. Lotika verkoopt in de webwinkel merken als Maathai Organic, Saint Basics, Thought, Comazo, Thokk Thokk, Minga Berlin, Green-Tips, Prolana en Fair Squared.

Voor meer informatie:
Jeannine Durwael-Mathy
www.ethletic.nl
www.lotika.nl