Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe app beschikbaar voor beheersing Phytophthora in aardappel

Wageningen University & Research en Agrifirm hebben samen gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw Phytophthora adviessysteem dat recent op het Akkerweb-platform aan telers beschikbaar is gesteld. WUR leverde de nieuwe rekenmodule en Agrifirm de interface voor deze nieuwe app, De app is mede gefinancierd vanuit PPS PL2.0 (Precisielandbouw 2.0).Na een test met ruim 80 telers in 2016 is het waarschuwingssysteem dit jaar officieel gelanceerd. De nieuwe app biedt telers de mogelijkheid om op basis van de weersvoorspelling het Phytophthora-infectierisico van blad én knol te berekenen. Het programma geeft een preventief advies als de kritieke drempelwaarde binnenkort overschreden gaat worden én de bescherming van het gewas niet meer voldoende is. Het programma geeft ook advies voor een curatieve of stop-bespuiting als de kritieke drempelwaarde al voorbij is. De app verschijnt onder het Agrifirm-label.

Voor de aardappelziekte Phytophthora geldt dat de agressiviteit van de verschillende genotypen maar ook de invloed van het weer nu heel anders zijn dan 20 jaar geleden. De invloed van het weer op de vorming van sporen, op de verspreiding en op de infectie bepaalt in de nieuwe Phytophthora-applicatie het infectierisico.

In het EuroBlight netwerk, waarvan Wageningen University & Research een van de coördinatoren is, worden de genetische veranderingen van Phytophthora infestans, de veroorzaker van de aardappelziekte, op de voet gevolgd. De resultaten uit deze projecten worden verwerkt in de diverse waarschuwingssystemen.

In die systemen wordt de bescherming van het gewas bepaald door de specifieke eigenschappen van de verschillende fungiciden. In de nieuwe app zijn voor de middelen de actuele waarden uit de Euroblight-tabel voor werkingsduur, curatieve werking en bescherming van de nieuwe groei ingebouwd. De waarden zijn gebaseerd op veldonderzoek in meerdere landen en jaren binnen het EuroBlight-netwerk.

Oosporen die gevormd worden door samengroeien van A1 en A2 typen kunnen in de grond jaren overleven. Bij specifieke weersomstandigheden kunnen deze oosporen een primaire inoculumbron vormen en het gewas aantasten. Een speciale functie in de nieuwe applicatie schat dit risico in en reageert er effectief op. Dit is een unieke functie die geen enkel ander beslissingsondersteuningssysteem heeft.

Ook voor het optreden van knolaantasting zijn specifieke weersomstandigheden nodig. In de Phytophthora applicatie wordt dat zichtbaar gemaakt waardoor op tijd specifieke fungiciden met een goede knolbescherming kunnen worden ingezet.

De app is in Nederland beschikbaar onder het Agriform-logo, in het buitenland onder het WUR-logo. De app wordt momenteel getest in verschillende landen, onder andere in China.

Bron: WUR
Publicatiedatum: