Spaanse producent ziet afzet biofruit stijgen

Volgens Nicolás Oheix van Alcoaxarquía heeft het biosegment zich van een trend ontwikkeld tot een algemene categorie. "Het is vandaag de dag veel gebruikelijker om biofruit te verkopen dan voorheen en in steeds meer landen groeit de markt voor bio. We exporteren binnen de EU en dan met name naar Frankrijk, Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen. Sinds kort verkennen we ook de markt in het oosten, waar de markt voor bioproducten groeit. De vooruitzichten zijn hier uitstekend en dankzij de logistieke vooruitgang kunnen we nu ook naar verre bestemmingen buiten Europa exporteren."

Het bedrijf Alcoaxarquía Bio is gevestigd in Vélez-Málaga en houdt zich vooral bezig met de teelt en het vermarkten van exotisch fruit zoals mango's, avocado's en papaja's, citrus zoals kumquats en sinaasappelen, zoete aardappelen en aloë vera. Nicolás

Nicolás vertelt dat de concurrentie binnen de biosector toeneemt. "Biologische producten zijn 'in' en daarom schakelen steeds meer producenten om naar de biologische teelt in sommige gevallen zonder een goede voorbereiding. Hier kunnen wij inspringen door steun te bieden en met hun bedrijf mee te groeien."

Het telen van biologisch fruit is niet eenvoudig. Hoewel het bedrijf in 2009 is opgericht, hebben zijn leden al ruim 40 jaar ervaring in de tuinbouw waardoor zij over de nodige relevante ervaring beschikken. "Momenteel is 80 procent van onze productie bio maar we hopen dat dit binnenkort 100 procent zal zijn", aldus Nicolás.

De laatste vijftien jaar is de sinaasappelteelt steeds minder rendabel geworden en daarom zijn veel Andalusische telers overgegaan op de teelt van mango's en avocado's, producten waarvoor de markt sterk groeit en die veel potentieel bieden. "Om deze reden hebben wij besloten onze ervaring ook in te zetten voor de teelt van biologische sinaasappelen, omdat deze categorie interessante marktkansen biedt", legt Nicolás uit.

Het bedrijf levert jaarrond aan grote retailklanten en vult zijn Spaanse productie aan met importproducten. Hiervoor heeft Alcoaxarquía een dochteronderneming in Peru opgericht waar avocado's en mango's geproduceerd worden.

"Momenteel is het Spaanse seizoen voor avocado's, zoete aardappelen en sinaasappelen in volle gang en is de vraag uitstekend. Tegelijkertijd vermarkten we mango's uit Peru en bereiden we de import van de overige productcategorieën voor."Alcoaxarquía Bio breidt momenteel sterk uit dankzij de toegenomen afzet van exotisch fruit en de groeiende vraag naar bioproducten. In 2015 factureerde het bedrijf voor 5 miljoen euro en in 2016 benaderde de afzet de 12 miljoen euro. "We zijn bezig met de bouw van een opslagfaciliteit met een grotere capaciteit en moderne voorzieningen in Vélez-Málaga in het centrum van de mango- en avocadoproductie. Op dit moment verwerken we jaarlijks een volume van ongeveer 9 miljoen kilo maar we hopen dat dit binnen nu en twee jaar uit te breiden naar 20 miljoen kilo."

Voor meer informatie:
Nicolás Oheix
Alcoaxarquía Bio
Calle Velázquez numero 23
Polígono industrial la mata. 29700 Vélez-Málaga.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.