Op bedrijf van Sjaak en Suzanne Sprangers

Eerste Kwatrijnstal geopend door Staatssecretaris Dijksma

Woensdag 27 mei 2015 opende Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de eerste Kwatrijnstal van Sjaak en Suzanne Sprangers in Kaatsheuvel. Onder het toeziend oog van genodigden, waaronder de nieuwe gedeputeerden Anne-Marie Spierings en Johan van den Hout en ZLTO voorzitter Hans Huijbers, liet Dijksma 70 Jersey koeien los uit de stal. De stal is aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen in Kaatsheuvel gebouwd in samenwerking met Natuurmonumenten.De integrale duurzame Kwatrijnstal van Sjaak en Suzanne Sprangers is een goed voorbeeld van duurzame ontwikkeling in de melkveehouderij. In Noord-Brabant kent de duurzame ontwikkeling in de melkveehouderij vele gezichten. Naast de Kwatrijnstal waren ook 2 andere voorbeeldbedrijven bij de opening aanwezig: Christien Ondersteijn met de klimaatneutrale stal uit Berlicum & Koeien en Kansen bedrijf Joris Buijs uit Etten-Leur.Het Kwatrijn is een innovatieve en energieneutrale melkveestal, met een hoog niveau van dierenwelzijn, lage ammoniakemissies, een goede inpassing in het landschap en maatschappelijk draagvlak. De stal heeft een unieke vloer die urine en vaste mest gescheiden afvoert. Dit vermindert de emissie van ammoniak fors. Door de open opzet en unieke dakvorm past de stal goed in het landschap. Passanten krijgen zicht op wat er binnen gebeurt. De mobiele melkmachine is op zonne-energie ontworpen. Het dak van de stal is zo ontworpen dat een optimale zonne-energieproductie haalbaar is voor en het bedrijf en daarnaast 15 huishoudens in Kaatsheuvel. De biologisch gehouden 70 Jersey-koeien grazen voor een groot deel van het jaar op gronden van Natuurmonumenten. De melk wordt verwerkt tot biologisch ijs en boter. Verschillende innovaties zijn en worden in de bedrijfsvoering ingepast.

De stal is de afgelopen jaren ontwikkeld door een consortium van bedrijven: Aannemersbedrijf Van de Sande BV uit Lage Mierde, Swaans Beton uit Heeze, JOZ BV uit Westwoud en Antonissen Agrarisch Advies (AAA) uit Leende.
Daarnaast is de Kwatrijn stal met steun tot stand gekomen van het ministerie van EZ (SBIR-subsidie), Streeknetwerk het Groene Woud, LIB (van ZLTO en Provincie Noord-Brabant), gemeente Loon op Zand, BMF, Natuurmonumenten en nog vele anderen.

Bekijk hier de reportage van Omroep Brabant.

Voor meer informatie: www.hetkwatrijn.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.