Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oriëntatiecursus Biologische Landbouw: weer 25 geslaagden

Deze winter heeft het Centrum Biologische Landbouw 41 cursisten inzicht geboden in de bedrijfsveranderingen en teeltaanpak bij het overstappen naar een biologische landbouwmethode. Al vele jaren wordt deze cursus aangeboden maar dit jaar was er zo'n groot aantal geïnteresseerden dat er 2 cursussen zijn gegeven. De cursisten hebben zich georiënteerd op akkerbouw en grove groenteteelt en komen uit verschillende Nederlandse regio's, waarvan een groot aantal uit de provincie Flevoland.

Interesse van telers sluit aan bij consumentenbesteding

Dinsdag 31 maart hebben 25 cursisten de Oriëntatiecursus Biologische Landbouw afgerond met theorie in het Centrum Biologische Landbouw en een praktijkbezoek bij een biologisch bedrijf in de provincie. Vorige maand hebben 16 cursisten dezelfde cursus afgerond. Niet eerder heeft een dergelijk groot aantal cursisten bij het Centrum Biologische Landbouw in één winterperiode deze cursus gevolgd. De grote belangstelling sluit aan bij de groeiende consumentenbesteding aan biologische producten. Dit is sinds 2009 verviervoudigd en gegroeid tot de magische grens van boven de 1 miljard. Ook is er bij consumenten een toenemende interesse naar lokaal voedsel, van bekende herkomst. De biologische landbouw kan hier van nature invulling aan geven.


Cursisten met certificaat van de Oriëntatiecursus Biologische Landbouw.

"Biologische boeren delen graag hun kennis"

Een deel van de cursisten zijn telers, anderen werken bij biologische (handels)bedrijven. Een aantal telers is aan het omschakelen of begint er binnenkort mee. Het volgen van de cursus is een stap in een veelal lang proces. "We merken dat er veel kennis bij biologische boeren is, wat graag wordt gedeeld", aldus een cursist. "De combinatie van theorie in de ochtend en praktijk in de middag is leuk, interessant en afwisselend", geeft een andere cursist aan. "Het is goed om dingen te horen van ter zake kundige docenten, maar ook om de praktijkervaring te horen van de biologische boeren. Iedereen vertelt welke keuzes ze hebben gemaakt, waarom ze dat hebben gedaan en laat zien hoe ze te werk gaan."

"Ik wil steeds meer weten!"

Veel deelnemers realiseren zich tijdens de cursus dat bij omschakeling alles in de bedrijfsvoering verandert. Van bodemontwikkeling en -beheer tot het zelf regelen van de afzet en contact met handelsrelaties, van bouwplan en vruchtwisseling tot gebruik van mechanisatie en inzet van arbeid op het bedrijf. De opzet van de cursus is zodanig dat de cursisten al met zoveel mogelijk partijen in aanraking komen die actief zijn in de sector. Onderling wisselen ze ook volop kennis uit en vormen niet zelden studiegroepjes, die na afloop van de cursus worden voortgezet. Voor meer kennis over verschillende onderwerpen organiseert het Centrum Biologische Landbouw verdiepingscursussen en masterclasses, ook voor telers die al omgeschakeld zijn. "Graag blijf ik praktische kennis met elkaar delen en bedrijven bezoeken", laat een cursist weten. "Als je meer te weten komt, wil je steeds meer weten!"


Uitleg over een profielkuil bij Oriëntatiecursus Biologische Landbouw.

Provincies zien het biologische areaal graag groeien

Bij de invulling van de cursus werkt Centrum Biologische Landbouw samen met veel partijen die in de sector actief zijn op het gebied van advies, onderwijs en handel. En natuurlijk de biologische boeren zelf waar praktijkbezoeken met keukentafelgesprekken worden georganiseerd. Flevoland is daar een mooie locatie voor. Het is de provincie met de meeste biologische landbouw, goed voor 16% van het totaal in Nederland. In Flevoland is inmiddels 9% van het landbouwareaal biologisch. Ook is er een concentratie van biologische handel en -onderwijs. In de afgelopen maanden heeft de biologische sector in Flevoland in samenwerking met Centrum Biologische Landbouw een analyse gemaakt, waaruit blijkt dat er in Flevoland ruimte is voor kwaliteit en groei in de provincie. Ook andere Nederlandse provincies zien het biologische areaal graag groeien. Gezien de toenemende vraag in veel Nederlandse exportlanden kan hier de komende tijd een mooie groeistap gemaakt worden.

Voor meer informatie: www.biologischelandbouw.org
Publicatiedatum: