Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel vraag van biologische akkerbouwers op de grondmarkt

De laatste maanden zijn er belangrijke verschuivingen waar te nemen op de grondmarkt, zo meldt 'De Noordoostpolder'. De markt voor goede gronden waar hoog salderende gewassen geteeld kunnen worden blijft onveranderd hoog en neigt zelfs naar hogere niveaus. Er is veel vraag van pootgoed-/bloembollentelers en de biologische akkerbouwers. Het is voor hen lastig om aan voldoende areaal te komen, vooral omdat de veehouders minder geneigd zijn grond te verhuren omdat deze na het einde van de melkquotering meer melkkoeien willen gaan houden en daarom meer grond nodig hebben.

Weidegrond

Voor weidegronden ligt het verhaal anders. Voor deze gronden is er sprake van enige prijsdruk voor vooral de kleinere en minder courante percelen, maar ook voor de betere percelen is het lastig om een koper te vinden. De melkprijs staat immers behoorlijk onder druk en de lust om extra grond te kopen neemt daardoor af. Uiteraard biedt deze situatie ook kansen. Het kan bijvoorbeeld voor melkveehouders in akkerbouwgebieden heel interessant zijn om te verplaatsen naar een goede weidegebieden. Goede akkerbouwgrond is ongeveer twee maal zo duur als weidegrond. Hierdoor kan er door een melkveehouder uit een akkerbouwgebied een grote sprong voorwaarts gemaakt worden.

Daarnaast kan het voor akkerbouwers interessant zijn om weidegronden te kopen en deze te ruilen met melkveehouders in de omgeving. Hierdoor kan het toch mogelijk zijn om aan voldoende areaal te komen.

Bron: De Noordoostpolder

Publicatiedatum: