Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonnig 2014: 4% meer zonnestroomopbrengst

Het was in 2014 zonniger dan normaal. Gegevens van het KNMI laten zien dat de landelijk gemiddelde zonne-instraling 4% hoger was dan het langjarige gemiddelde. In 2014 was de zonne-instraling 1066 kWh/m2. Ook het landelijk gemiddeld aantal zonuren is met 1845 uur zo'n 12% hoger dan het langjarig gemiddelde van 1639 uur. Dit is goed nieuws voor mensen die een zonne-energie installatie hebben.

De Universiteit Utrecht heeft door middel van een kengetal vastgesteld wat een opbrengst van een zonne-energie installatie in Nederland is voor een gemiddeld jaar. Dit is 875 kWh/kWp. Met de zonne-instraling in 2014 is dit landelijk ruim 900 kWh/kWp, flink hoger dus. Het kengetal gaat overigens uit van een goed werkend systeem waarbij de oriƫntatie optimaal is (op het zuiden gericht onder een hoek van 38 graden).


Figuur Zonne-instraling 2014 in kWh/m2.

Regionaal zijn er duidelijk verschillen. De zonne-instraling is namelijk niet overal in Nederland hetzelfde. In de onderstaande figuren is de variatie van zonne-instraling in Nederland weergegeven en de daaruit afgeleide hoeveelheid opgewekte energie in kWh per kWp. De regionale verschillen in zonnestroomopbrengst kunnen wel 100 kWh/kWp zijn, wanneer een zonne-energie installatie in De Kooy (Noord Holland) wordt vergeleken met een in Deelen (Gelderland).


Opbrengst voor een goed functionerend systeem in kWh/kWp.

Men kan zelf nagaan of de zonne-energie installatie goed functioneert door de jaarlijkse opbrengst in kWh te delen door het totale vermogen van de installatie in kWp. In de Bilt zal een optimaal georiƫnteerde installatie van 3 kWp (12 zonnepanelen) in 2014 dan 2645 kWh hebben opgewekt. Dezelfde installatie in Wijk aan Zee komt uit op 2780 kWh.

Voor meer informatie: www.zonnestroomnl.nl
Publicatiedatum: