Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Er gebeuren de spannendste dingen in de eco-stoffen"

Saint Basics wil collectie uitbreiden

Tholen - Saint Basics staat voor cleaner underwear en produceert daarom basics gemaakt van biologisch katoen. Er staat het nodige te gebeuren binnen het bedrijf. Zo zal de productie verplaatst worden en wil eigenaar Peter van Akkeren de collectie uitbreiden. Verder is Saint Basics sinds kort ook actief op de Duitse markt. Peter: "We focussen ons bewust alleen op ondermode. Broeken, tops en dergelijke zijn modegevoeliger en worden daarom vaak maar één seizoen gedragen. Dat is een vluchtig consumptiepatroon en daarom niet erg duurzaam. Duurzaamheid zit in kleine dingen, zoals kleding die langer meegaat en de eco onderbroek die je elke dag aandoet."

De collectie van Saint Basics bestaat momenteel enkel uit een basic lijn, maar Peter wil de collectie graag uitbreiden: "Ik wil er bijvoorbeeld een meer spannende lijn naast ontwikkelen. Verder denk ik aan een designlijn, gemaakt van een innovatieve duurzame stof. In de stoffenwereld gebeuren namelijk de spannendste dingen op eco-gebied. Zo bekijk ik nu de mogelijkheden voor een aparte basic lijn van materialen gemaakt van melkvezel. Dat is een heel gave bio-afbreekbare stof en bovendien ontzettend zacht en erg natuurvriendelijk."


Op de achtergrond worden een aantal misstanden in de textielindustrie getoond waar Saint Basics zich tegen verzet. Linksonder bijvoorbeeld kinderarbeid.

Naar Duitsland

Peter is heel optimistisch over de toekomst. Tot nu toe lag de focus van Saint Basics enkel op Nederland, maar nu gaat de webwinkel voor duurzaam ondergoed ook een stapje over de grens zetten, naar Duitsland om precies te zijn. "Het gaat goed in Nederland, maar we moeten het vooral hebben van de mensen die ons al kennen. Daarom hopen we via onze Duitse agent ook bij onze oosterburen voet aan de grond te krijgen. De consumenten daar zijn immers wat meer 'eco-minded'."

In Nederland zijn de Saint Basic-producten via de webshop www.saintbasics.com en een klein aantal fysieke winkels verkrijgbaar. Daar ziet Peter graag verandering in komen: "Ik hoop dat meer kledingwinkels in de toekomst onze lijn op gaan nemen." Hij merkt overigens dat het bio-aspect van de producten voor de meeste klanten niet het belangrijkste aankoopargument is. "Onze klanten vallen op het design, het comfort en de zachtheid van de stof. Het merendeel is van mening dat het mooie producten zijn en voor hen is het bio-aspect slechts mooi meegenomen. In de productie is dit aspect juist essentieel, omdat je met biologisch geteelde katoen heel mooie stoffen kunt produceren."


Productie

Het afgelopen jaar zijn er veel veranderingen doorgevoerd, zo is de stijl vernieuwd en zijn de verpakkingen aangepast. Ook voor de komende tijd staat er het nodige op de planning, zo geeft Peter aan: "De productie zal binnenkort van Turkije naar Portugal verplaatst worden. Dit biedt verschillende voordelen, zo is het dichterbij dan Turkije, dit is beter voor het milieu. Niet onbelangrijk is ook dat Portugal een EU-land is, daardoor kunnen de producten makkelijker de grens over."

Peter benadrukt dat Saint Basics een prima relatie heeft met de huidige Turkse producent. "Het is alleen zo dat de biologische textielproductie in Turkije een beetje in de verdrukking komt door de snelle groei van de sector, daarom kijken we nu ook naar andere productielanden." De katoen zelf blijft Saint Basics wel uit Turkije halen. "We zijn heel tevreden over de kwaliteit en het waterverbruik in de teelt ligt er lager dan in veel andere gebieden. Katoen is een zeer waterintensieve grondstof, we proberen hier zo verantwoord mogelijk mee om te gaan." (Klik hier voor meer informatie daarover).

Voor meer informatie:

Peter van Akkeren
Saint Basics
Vliegenvangerlaan 5
2566 RM Den Haag
06 13655984
www.saintbasics.com