Slechts een kleine groep (12%) geeft de koffie op het werk een onvoldoende (5 of lager). Ook zegt een kleine groep van de werkenden die geen koffie op hun werk drinken, dit niet te doen vanwege de slechte smaak van de koffie (12%). Werkenden uit de commerciële dienstverlening zeggen vaker dan werkenden in de industrie niet zonder koffie op hun werk te kunnen (62% versus 49%). Zij zijn over het algemeen ook iets positiever over de koffie op hun werk dan werkenden in de andere sectoren. Bijna de helft (44%) van de werknemers in deze branche geeft de koffie een rapportcijfer tussen de 8 en 10 (versus 33% in de industrie, bouwnijverheid, landbouw en visserij en 31% in de niet-commerciële dienstverlening).
Gratis of betaald?
In de sector industrie, bouwnijverheid, landbouw en visserij (80%) drinkt het grootste gedeelte van de werkenden koffie, gevolgd door de commerciële dienstverlening (72%) en de niet-commerciële dienstverlening (68%). In de meeste gevallen krijgen werknemers die koffie gratis. Wanneer er toch voor betaald zou moeten worden zegt bijna 60% van deze werknemers bereid te zijn te betalen voor een kop koffie. Gemiddeld hebben zij hier 0,44 euro voor over.Mannen drinken meer koffie dan vrouwen. Zij drinken vaker meer dan vijf kopjes per dag, vrouwen vaker twee koppen of minder. Populair is vooral zwarte koffie (ruim 40%), gevolgd door cappuccino en espresso.
Belangrijkste factoren voor goede koffie
Werkend Nederland bepaalde een top 5 belangrijkste aspecten van goede koffie:- Smaak (88%)
- Gratis verkrijgbaar is (72%)
- Keuzemogelijkheden van soorten koffie (56%)
- Bereidingstijd (56%)
- Gebruiksvriendelijkheid van de automaat (48%)