Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Resultaten succesvolle Flora- en Faunahack

Afgelopen vrijdag en zaterdag (23-24 mei) vond op de campus van Wageningen Universiteit de Flora- en Faunahack plaats. Honderd deelnemers 'hackten' met Open Data het flora- en faunadomein om te wereld beter te maken. Het team van Peter Verweij van Alterra won de tweede prijs met een App om de met uitsterven bedreigde leguanen op de Caraïben te redden.

De eerste prijs op de Flora- en Faunahack werd gewonnen door 'Treefie', waarbij iedere monumentale boom een eigen QR-code krijgt zodat kinderen door het scannen daarvan met hun mobieltje alle gegevens van die boom in kunnen zien. De tweede prijs ging naar 'My Iguana' van Peter Verweij en zijn team, een 'game changing' App, die bedoeld was om te voorkomen dat iguana's nog langer vooral dienen als voedsel voor op de barbecue. Door iguana's te fotograferen, te adopteren en ze een naam te geven wil deze App een omslag bewerkstelling: 'van food tot friend'.

De deelnemers gingen in een hackathon 32 uur lang aan de slag met diverse flora- en faunavraagstukken. Wat is er mogelijk wanneer je data combineert met vraagstukken als bijensterfte, vraat door ganzen en het monitoren van de vleermuis? De Flora- en Faunahack was zeker niet alleen bedoeld voor computernerds. Onder de hackers waren wetenschappers, ambtenaren, studenten en burgers. Zij sloegen de handen ineen om samen tot nieuwe oplossingen te komen door verschillende vaardigheden en expertise samen te brengen.



Voor de hackathon waren veel data beschikbaar gesteld. Zo stelde BIJ12 data beschikbaar uit de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) uit de periode 1995 – 2005. De NDFF is de meest complete natuurdatabank van Nederland met meer dan 70 miljoen gegevens van planten en dieren. Iedere dag komen hier nieuwe waarnemingen bij van honderden bronhouders en tienduizenden vrijwilligers. Alle waarnemingen worden gevalideerd met behulp van kennisregels en soortexperts, voordat ze beschikbaar gesteld worden aan de gebruikers.

Klik hier voor de hele uitslag.

Voor meer informatie: Rob Knapen
Publicatiedatum: