Diverse biologische ingrediënten uit de buurt

Bewoners Stadshagen proeven van 'Puur Overijssel'

Donderdag 24 april aanstaande kunnen bewoners van de Zwolse wijk Stadshagen in het restaurant van Werkeren (onderdeel van zorgorganisatie IJsselheem) proeven van 'het beste van Overijsselse bodem'. Die dag wordt er een ter plekke vers bereid menu geserveerd, met louter ingrediënten die afkomstig zijn van boeren en tuinders 'uit de buurt'. Zo komen de groenten en aardappelen van biologisch-dynamische tuinderij De Oosterwaarde in Diepenveen, terwijl de speciale varkensworst is gemaakt met vlees van Vechtdal varkens.

Het als dessert opgediende aardbeien-komkommerijs is gemaakt door boerin Marianne van Assen, van biologische Schapenboerderij De Vreugdehoeve. Dit mooie landbouwbedrijf, mét een winkel vol heerlijkheden, bevindt zich op slechts iets meer dan steensworp afstand van het restaurant van Werkeren, aan de Zwolse Zalkerveerweg. De net genoemde 'boerin-des-huizes' won al prijzen voor de door haar zelf gemaakte yoghurt, een vingerwijzing voor de fijne smaak van het ijs dat 24 april op het menu staat.


Regionale samenwerking

Het aanstaande donderdag te serveren menu leidde op een mooie manier tot samenwerking van verschillende regionale ondernemers. Zo zorgt Jan Aalberts van Aalberts AGF in Deventer dat de groenten en aardappels op de door chef-kok Daan van de Gragt gewenste manier zijn gewassen en gesneden, terwijl Natuurslager Rob Rijks in zijn winkel net over de grens van Overijssel, het Vechtdal varkensvlees verwerkt tot smaakvolle worstjes. Ook logistiek worden krachten gebundeld, zodat er, los van het toetje, sprake is van maar één levering.

Zorg voor BIOverjssel op de kaart

De gedachte is om deze vormen van samenwerking in de toekomst uit te breiden en er zo voor te zorgen dat meer zorgrestaurants in Zwolle, maar ook in andere regio's in Overijssel, menu's kunnen serveren met ingrediënten 'uit de eigen achtertuin'. Een niet ondenkbare ontwikkeling, ook in het licht van een vergelijkbare recente activiteit bij GGZ Dimence en het Deventer Ziekenhuis. Daar werd in december van vorig jaar een 'Culinaie Stampij' georganiseerd, eveneens bereid met puur biologische Overijsselse ingrediënten. Die activiteit smaakte naar meer; in mei wordt er een hele 'Streekweek' georganiseerd.

Al deze activiteiten zijn een uitvloeisel van het door de provincie Overijssel ondersteunde project 'Zorg voor BIOverijssel op de kaart!. Dit project liep officieel eind vorig jaar ten einde, maar er lijkt voldoende inspiratie mee opgedaan te zijn voor voortzetting van de ontwikkeling naar meer 'bio van dichtbij' op de kaart in de toekomst.

Praktische gegevens

Het speciale menu (7 euro per persoon) wordt geserveerd tussen 12:00 en 13:30 uur. Adres: Werkerlaan 50 in Zwolle. Reserveren is niet mogelijk. Wie graag komt proeven, krijgt het advies op tijd te komen, want... op=op!

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven