"Jan Wieringa: "Afzet groeit 30% per jaar"

Veld & Beek breidt uit door succes zelfbedieningssysteem

Tholen - De nieuwe compoststal met glazen dak is de meest opvallende verschijning op boerderij Veld & Beek. Hij springt meteen in het oog wanneer je de heuvel richting de Fonteinallee 33 in Doorwerth over rijdt. De stal is eind 2013 in gebruik genomen. Jan Wieringa omschrijft de stal als 'één groot experiment'. "De koeien liggen op een compostbed met houtsnippers. Wat me nu in ieder geval al in positieve zin opvalt is dat de koeien schoner blijven dan in de potstal. De ontlasting droogt op door de bodem", aldus Jan.


De nieuwe compoststal.

Roeping

Jan is voormalig directeur van Biologica, de voorloper van de huidige ketenorganisatie Bionext. Inmiddels is hij al 15 jaar actief als biologische boer. Een logische stap voor hem: "Dit wilde ik al sinds mijn vijfde. Het bevalt goed. Op de boerderij kan ik ondernemen en organiseren en tegelijkertijd werken met planten, dieren en de bodem." Jan is al vier keer van boerderij gewisseld, jaar lijkt nu een vaste plek te hebben gevonden. "Daarom zijn we nu volop aan het investeren, zodat we aan de groeiende vraag naar onze melk en kaas kunnen blijven voldoen. De afzet groeit met 30% per jaar."


Jan Wieringa.

Uniek zelfbedieningssysteem

Veld & Beek zet alles rechtstreeks af naar consumenten. Daar heeft Jan bewust voor gekozen: "Ik wilde geen marge op de producten. Als startende boer heb je het al moeilijk genoeg. Daarom heb ik een systeem verzonnen om onze producten direct bij de consument te brengen."


Links is te zien hoe de koeien in de nieuwe stal op een compostbed met houtsnippers liggen. Rechts is goed te zien dat de koeien hierdoor schoner blijven dan in de potstal. "De ontlasting droogt op door de bodem", aldus Jan.

Jan ontwikkelde een uniek zelfbedieningssysteem: In vier dorpen rond de boerderij staan koelwagens met producten. Om producten af te kunnen nemen moet men lid worden van de Coöperatieve Vereniging Veld & Beek. Deze leden krijgen vervolgens een eigen sleutel en zij kunnen elk gewenst moment de boodschappen ophalen bij de koelwagen of op de boerderij. Op de 'Pak&Schrijflijst vult ieder in wat hij of zij meeneemt. "We bevoorraden de wagens één keer per week. In de koelwagen ligt vlees, kaas, boter, room en groente. Melk, yoghurt en karnemelk is op bestelling verkrijgbaar."


De verbouwing is nog niet voltooid. In dit gebouw is onder meer de nieuwe melkstal te vinden.

'Boer Jan verkoopt vertrouwen'

Het systeem is een succes, het klantenbestand van Veld & Beek bestaat inmiddels namelijk uit 1500 klanten. "Volgens mij werkt dit systeem vooral omdat het de leden veel vrijheid geeft. Sommige klanten komen elke dag langs, zij gebruiken de koelwagen praktisch als koelkast. Anderen komen één keer in het jaar, wanneer ze in de buurt zijn." Jan erkent dat het systeem gebaseerd is op vertrouwen. "Daarom wordt wel eens gekscherend gezegd dat boer Jan vertrouwen verkoopt. Af en toe gaat het mis wanneer iemand vergeet op te schrijven, dan vragen we gewoon of diegene nog weet wat hij of zij mee heeft genomen."
 
Voor meer informatie:

Jan Wieringa
Biologische Boerderij Veld & Beek
Fonteinallee 33
6865 ND Doorwerth
06 21516966
info@veldenbeek.nl
www.veldenbeek.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.